https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clinton-varuje-pred-nasledky-globalniho-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Clinton varuje před následky globálního oteplování

15.9.1999 15:00 | CHRISTCHURCH (VOA)
Americký prezident Clinton vyzval rozvojové země, aby změnily své vzorce spotřeby energie. Učinil tak ve snaze zvýšit globální spolupráci při omezování emisí skleníkových plynů. Bill Clinton pronesl svou výzvu v Christchurchu, který byl jeho poslední zastávkou na pětidenní cestě po Novém Zélandu.
 

Christchurch je sídlem Mezinárodního antarktického centra, hlavního střediska amerických, novozélandských a italských antarktických programů. Právě na tomto místo prezident Clinton vyjádřil své obavy týkající se globálního oteplování.

Clinton poznamenal, že díra v ozonové vrstvě nad Antarktidou přinutila Novozélanďany, aby nosily pokrývky hlavy a používali další ochranné prostředky kvůli ochraně před rakovinou kůže. Citoval údaje dokládající, že posledních několik let bylo nejteplejších od počátků měření teploty a varoval, že následky pokračujícího globálního oteplování by byly pro svět katastrofální.

Prezident Clinton

Prezident Clinton hovoří o nebezpečí klimatických změn. Foto: Foto: David Scull/Bílý dům

"Pokud nezměníme kurs," řekl prezident, "tak se podle názoru většiny vědců zvýší mořská hladina natolik, že voda pohltí celé ostrovy a pobřežní oblasti. Zintenzívní se bouře, například hurikány, a sucha. Moskyti budou přenášet nemoci jako je malárie přes hranice států do vyšších a vyšších zeměpisných šířek. Tyto nemoci budou ohrožovat stále více lidí - tento jev dnes pozorujeme v Africe."

Přes 150 zemí podepsalo mezinárodní dohodu na summitu v japonském Kjótu v prosinci 1997. V ní slíbili podniknout kroky k omezení skleníkových plynů, o nichž vědci soudí, že přispívají k globálnímu oteplování.

Ale mnoho rozvojových zemí dohodu odmítlo podepsat z obavy, že by tak poškodili svůj ekonomický růst. Prezident Clinton jim adresoval toto sdělení:

"Největší překážkou je to, že lidí v bohatých i rozvojových zemích lpějí na velké myšlence, které již není pravdivá - myšlence, že jediný způsob, kterým se země může stát bohatá a zůstat bohatá, je aplikovat stejný přístup k využívání energie, které přivedl nás, rozvinuté země, do průmyslové éry. Jinými slovy, jde představu, že když nespálíte letos více ropy a uhlí, než jste spálili loni, tak se nestanete bohatšími, nevytvoříte více pracovních příležitostí a nepozvedente více dětí z chudoby. To však již není pravda."

Americký Senát dosud odmítá ratifikovat Kjótskou dohodu o klimatu. Převládá v něm totiž názor, že by rozvojové země, o nichž se předpokládá, že budou v příštím století produkovat nejvíce skleníkových plynů, by měly být do této dohody rovněž zahrnuty.


reklama

 
Deborah Tate

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist