https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clintonuv-plan-na-snizeni-emisi-sklidil-obdiv-i-kritiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Clintonův plán na snížení emisí sklidil obdiv i kritiku

1.5.1999 18:00 | WASHINGTON (Reuters)
Americký prezident Bill Clinton v sobotu 1. května navrhl přísné emisní limity pro nové automobily a dramatické snížení obsahu síry v benzínu.
 

"Američané rádi jezdí autem a jezdíme více, než kdy předtím," řekl Clinton ve svém každotýdenním rozhlasovém projevu k národu. "Ale emise z našich aut, zejména těch větších, méně úsporných vozů, hrozí zničit mnohé z úspěchů ve zlepšování kvality ovzduší, kterých Amerika dosáhla."

"Vůbec poprvé se náš plán netýká jen automobilů, kterými jezdíme, ale i paliva, které používáme," řekl Clinton při oznámení nových pravidel navrhovaných Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA).

Podle tohoto návrhu, který bude do konce roku vystaven připomínkám veřejnosti, by čistší benzín a přísnější limity pro emise z výfuků byky zavedeny za více něž pět let, v roce 2004.

Obsah síry v benzínu, který se nyní v průměru pohybuje kolem 330 částic v miliónu (ppm) by byl snížen o 90 % na 30 ppm.

Vysoký obsah síry v benzínu poškozuje katalyzátory, které čistí výfukové plyny.

Současně by dodávky, nákladní automobily a sporotvní vozy musely snížit emise oxidů dusíku, které způsobují smog.

Zatímco výkonný ředitel ekologické organizace Sierra Club Carl Pope návrh přivítal, Michael Gough z Ústavu pro podnikatelskou soutěž (Competitive Enterprise Institute) tvrdí, že zavedení navrhovaných opatření bude stát miliardy dolarů, aniž by přineslo jakýkoli měřitelný zdravotní efekt.

Republikánský senátor Dick Lugar z Indiany si stěžoval, že jde o "větší přísnost na automobily, které jsou mezi Američany populární".

Pokud budou navrhovaná opatření zavedena, typické nové auto bude znečišťovat ovzduší o 90 % méně než auta, která nyní jezdí po silnicích.


reklama

 
Laurence McQuillan

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist