https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cnn-seznam-zakazanych-chemickych-latek-osn-vstupuje-v-platnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CNN: Seznam zakázaných chemických látek OSN vstupuje v platnost

20.5.2004 16:08 | PRAHA/OSLO (EcoMonitor)
Tucet průmyslových chemikálií, které jsou považovány za příčinu úmrtí a vrozených vad, je od pondělí zakázán paktem OSN. Mnoho odborníků však chce na černou listinu přidat i další jedy.
 

Inuitští lovci z Kanady, z nichž většina byla vystavena mnohým toxických látkám, které se do Arktidy dostávají oceánem nebo prouděním vzduchu, plánují oslavit zákaz hostinou na Baffinově ostrově sestávající z velryby, dušeného tuleně, ryby a soba.

Stockholmská úmluva o persistentních organických polutantech (POP) z roku 2001 vstoupila v platnost v pondělí 17. května poté, co ji ratifikovalo padesát států. Tím končí možnost používání řady pesticidů, dioxinů a polychlorovaných bifenylů (PCB). "Úmluva zachrání životy a ochrání přírodní životní prostředí… díky zákazu produkce a používání nejjedovatějších chemických látek známých lidstvu," řekl Klaus Toepfer, vedoucí Programu pro životní prostředí OSN (UNEP). Podle této organizace bude přesto trvat roky, než se POP chemicky rozloží – používaly se v předmětech denní potřeby – plastech, barvách, lacích, stejně jako v pesticidech. Každý obyvatel planety má stopy POP ve svém těle.

Pro mnoho vědců je tak tento seznam dvanácti zakázaných položek příliš krátký. "Některé ze starých klasických pesticidů jsou v určitých oblastech na ústupu," říká Lars-Otto Reiersen, představitel Programu pro arktická monitorování a hodnocení (Arctic Monitoring and Assessment Program). "Nejvíce nás znepokojuje rostoucí množství nových produktů, jako např. bromovaných látek, které se používají ke snižování hořlavosti." Samozhášecí přísady jsou používány např. v pohovkách, oblečení nebo televizorech. Použití některých z nich je zakázáno kvůli obavám z jejich dopadu na životní prostředí. Vedoucí chemické divize UNEP Jim Willis považuje tyto látky za vhodné kandidáty pro připsání na seznam zakázaných látek. Kanadští ekologové chtějí zakázat také pesticid lindan.

"Otrava z dálky"

POP mohou způsobovat rakovinu a poškozovat nervovou soustavu, schopnost rozmnožování a imunitní systém lidí i zvířat. Vysoké hodnoty POP byly nalezeny v mateřském mléce Inuitek. POP jsou obviňovány z deformace sexuálních orgánů samic ledních medvědů, které tak vypadají jako hermafroditi. "Byli jsme otráveni z dálky," řekla minulý týden Sheila Watt-Cloutier, předsedkyně Inuitské cirkumpolární konference, která zastupovala 155 000 Inuitů.

POP jako pesticidy DDT, aldrin nebo dieldrin jsou v mnoha státech zakázány již dlouho. Přesto nikdo neseškrábe starý nátěr z okenního rámu, i když možná uvolňuje např. polychlorované bifenyly. POP se ukládají v tukové tkáni – světová populace velryb pravděpodobně plave s desítkami tun POP, které jsou uloženy ve velrybím tuku. Inuité doufají, že díky zákazu budou tradiční tučná jídla jako tuleni a ryby méně riziková.

Stockholmská úmluva otevřela možnost čerpání okolo 500 milionů dolarů, a to na likvidaci zásob POP a na hledání alternativ. Asi 25 států včetně Jihoafrické republiky a Etiopie má povoleno používat DDT k hubení komárů přenášejících malárii.

Ekologická skupina Světového fondu na ochranu přírody (WWF) vyjádřila obavy, že globální oteplování by mohlo zhoršit problém s POP. Vyšší teploty by mohly způsobit vyplavení chemických látek z tajících ledovců. Také povodně mohou vyplavovat dosud skryté POP. Evropská komisařka pro životní prostředí, Švédka Margot Wällstromová, se loni podrobila důkladné prohlídce kvůli 77 toxickým látkám včetně POP. "Měla jsem jich v těle 28 včetně PCB a DDT. Bylo mi řečeno, že můj výsledek byl nižší než průměr testované skupiny."

Podle článku CNN, 17. 5. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist