https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-cekat-od-vlady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co čekat od vlády

11.9.2002 18:23 | PRAHA (EkoList)
Na počátku srpna Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru kabinetu Vladimíra Špidly. Programové prohlášení, na jehož základě vláda důvěru získala, se na více místech věnuje i životnímu prostředí. EkoList přináší shrnutí těchto pasáží.
 

Hned na začátku prohlášení jsou vyjmenovány vládní priority, mezi nimiž se objevuje vedle sociálně tržního a ekologicky orientovaného hospodářství také trvale udržitelný rozvoj a ochrana životního prostředí.

Nové CHKO, nové dálnice
Samostatnou kapitolu věnovanou životnímu prostředí pak autoři rozdělili do několika okruhů. Informovanost a účast občanů chce vláda podpořit ratifikací Aarhuské úmluvy o účasti veřejnosti na rozhodování ve věcech životního prostředí a vytvořením volně přístupného elektronického informačního systému o životním prostředí. Dále se zavázala zlepšit podmínky nestátních neziskových organizací při péči o chráněná území a přírodně významné pozemky a přislíbila také rozšíření značení potravin o některé dosud neuváděné údaje, například o používání pesticidů nebo o způsobu chovu a pěstování.

V oblasti ochrany přírody se vláda hodlá soustředit především na zabezpečení soustavy chráněných území sítě Natura 2000. Vedle toho chce také navrhnout zákon, který by měl vyloučit možnost plošného zmenšení národních parků a nepřipustit převod správ CHKO a národních parků na krajskou samosprávu. Podobně odmítá na kraje převádět lesy ve správě podniku Lesy ČR. Vláda se chystá vyhlásit tři nové chráněné oblasti, a to Novohradské hory, Český les a Střední Poohří.

V další části kapitoly Životní prostředí se kabinet zavázal zpřehlednit svou dotační politiku, podporovat rozvoj perspektivních ekologických technologií a dále snižovat emise skleníkových plynů. Přislíbil také částku 15 miliard na revitalizaci oblastí Ústeckého a Karlovarského kraje, které byly narušeny těžbou hnědého uhlí. Od státních institucí a orgánů veřejné správy bude vláda vyžadovat důslednější plnění programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty.

Z ostatních kapitol se ochrany přírody a krajiny nevíce dotýkají pasáže o dopravě a zemědělství. Vedle všestranné podpory veřejné osobní a kombinované nákladní dopravě, rozvíjení vnitrozemské dopravy říční a dokončení transformace Českých drah se vláda zavázala také vybudovat nové úseky dálnic a podporovat výstavbu nového terminálu v Praze-Ruzyni. Ve spolupráci s krajskou samosprávou chce kabinet zlepšovat regionální dopravní obslužnost a rozšiřovat integrované systémy osobní dopravy. V prohlášení se vůbec nehovoří o dopravě cyklistické.

Mezi závazky zemědělskými figurují výrazná podpora údržbě krajiny, ekologicky únosná produkce a také zlepšování zdravotního stavu lesů. V souladu se zemědělskou politikou EU chce vláda klást důraz také na ekologické zemědělství.

V dalších kapitolách prohlášení ještě nalezneme například slib bezodkladného zahájení fiskálně neutrální ekologické daňové reformy či závazek "aktivní reakce" na kriminalitu páchanou na životním prostředí.

Oproti původním návrhům Ambrozkova ministerstva se ve vládním prohlášení nemluví o jaderné energetice (najdeme tu jen slib aktualizovat energetickou politiku a důsledně plnit závěry melkského procesu). Z rozsáhlé pasáže o energetice udržitelné zůstal v prohlášení slib předložit zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, ovšem bez jakéhokoliv konkrétního závazku, jaký podíl obnovitelné energie je cílem kabinetní politiky. Přestože má vláda už na podzim projednávat Plán odpadového hospodářství, v programu není o odpadech ani slovo. Do konečné verze prohlášení se nedostal ani požadavek MŽP "začít u sebe", kterým se snažilo zajistit, aby státní správa začala přecházet na recyklovaný papír, úsporné osvětlení, auta na plynový pohon a další k přírodě šetrné výrobky.

ODS proti, DUHA pro
Sněmovna kabinetu vyslovila důvěru až po dlouhé diskusi, během níž opoziční poslanci s jednotlivými částmi programového prohlášení rozsáhle polemizovali. Zatímco zástupci KSČM se ve svých příspěvcích environmentální problematice prakticky nevěnovali, představitelé ODS několikrát napadli i znění pasáží týkajících se ochrany životního prostředí. Poslanec Hynek Fajmon opakoval předvolební tezi ODS, že se naše země nesmí stát rezervací. O chvíli později se konkrétněji přidal Miroslav Beneš, který varoval před závazkem vyhlásit CHKO Novohradské hory. "Starostové Štangl za ODS, Kučera za KSČM, Malík za KDU-ČSL a zástupce hejtmana Vlach za US-DEU se vyslovují nesouhlasně," upozornil Beneš poslance na nechuť samosprávy vyhlášení CHKO podpořit.

Celou pasáž o životním prostředí pak zkritizoval vedoucí odborné komise ODS pro životní prostředí Václav Mencl. "Základní charakteristikou této kapitoly je naprostá programová prázdnota," sdělil sněmovně Mencl, kterému v prohlášení chybí například návrhy, jak finančně zabezpečit vyčistění vodních toků, jak nakládat s odpady nebo jak omezit rostoucí znečištění ovzduší ve městech. Prohlášení podle něho neřeší reálné problémy občanů. "Jde naopak jen o seznam dalších omezení, regulací a návrhů, které životnímu prostředí nepomohou," dodal Mencl.

Vládní program naopak přivítali aktivisté Hnutí DUHA. "Prohlášení celkově zaslouží pochvalu," prohlásil koordinátor kampaní Duhy Vojtěch Kotecký. Líbí se mu především ekologická daňová reforma, nový zákon o podpoře "čisté" energie, tři nové CHKO a také závazek chránit české národní parky. Ani on však není zcela spokojený. "Z ekologické kapitoly oproti původnímu Ambrozkovu návrhu bohužel vypadla řada důležitých bodů," říká Kotecký. "Třeba rozvoj recyklace, který se ministři rozhodli vypustit, se v průzkumech pravidelně řadí mezi ekologické priority české veřejnosti."


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist