https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-otravuje-velka-mesta-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co otravuje velká města Evropy

18.2.2003 13:25 | PRAHA (EkoList)
Spojené výzkumné centrum Evropské komise (JRC) zahájilo společně s italskou agenturou na ochranu životní prostředí (Agenzia Regionale per la Protezione dell´Ambiente Lombardia) pilotní studii měření čistoty městského ovzduší. Silným znečištěním vzduchu trpí v zimě většina velkých měst. Současný výzkum ukazuje, že v severoitalských městech patří hodnoty znečištění k nejvyšším v Evropě.
 

Měření se odehrává ve městě Milán v lednu a únoru 2003 a výzkum má stanovit zdroj škodlivin pomocí nejnovější technologie - hmotnostního spektrometru SPASS. Přístroj umožňuje identifikaci a měření různých typů vzdušného znečištění - z dopravy, vytápění domácností či z průmyslu.

"Znečištění ovzduší potřebuje naléhavou akci," prohlásil k tomu komisař Philippe Busquin a pokračoval: "Potřebujeme detekovat a změřit čistotu vzduchu a úzce monitorovat změny v modelech znečištění. Cílem je pomoci národní a regionální samosprávě identifikovat zdravotní rizika vázající se k nebezpečným látkám a vypořádat se s tímto fenoménem nějakým nepříliš nákladným způsobem s pomocí institucí EU."

Koncentrace částic PM10 (množství všech částic a kapek létajících v atmosféře, které mají průměr menší než 10 µm), na které se výzkum zvláště zaměřuje, často přesahují zdravotní limity odsouhlasené Evropskou komisí. Tyto limity stanovují maximum 50 µg/m3 částic PM10 v průměru za 24 hodin nebo 40 µg/m3 v průměru za rok.

Vysoké hodnoty PM10 vedou k plicním a kardiovaskulárním problémům. Řešení těchto problémů už nejednou vyústilo v drastická a nákladná opatření jako zákaz dopravy ve městech během určitého období dne nebo týdne.

Stejné částice, které se nalézají v městských oblastech, se rozšiřují do atmosféry a stávají se dnes už regionálním, a dokonce globálním fenoménem. Obecně se předpokládá, že mají důležitý ochlazující efekt, na rozdíl od efektu oteplujícího ze skleníkových plynů. Vztah mezi lokálním znečištěním a globálními klimatickými změnami je hlavní oblastí výzkumu v současném výzkumném Rámcovém programu Evropské komise a v JRC.

Přístroj SPASS je schopen identifikovat a současně poskytnout pozitivní a negativní iontové spektrum každé částice. Tuto informaci poté použije ve speciálně vyvinutých statistických programech, aby kvantifikoval podíl každého zdroje znečištění na koncentraci pevných částic v atmosféře.

Částice PM10 se skládají z komplexu chemických látek, odrážejících mnoho zdrojů. Ve městech tyto částice obsahují nejméně sedm širokých tříd chemických látek: sírany, dusičnany, amonia, základní uhlík, organický uhlík, minerály a soli. Emise z dopravy typicky představují organické hmoty a dusičnany, domácí topeniště a průmysl produkují sírany, ze stavebních prací se do vzduchu uvolňuje minerální prach a ze zemědělství amonium. V současnosti není známo, která z těchto sloučenin má nejškodlivější účinek na lidské zdraví.

Další informace o probíhajícím výzkumu jsou na adrese http://ies.jrc.cec.eu.int/Units/eh.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist