https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-s-venkovem-v-eu-o-tom-se-se-starosty-radil-prezident-havel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřCo s venkovem v EU? O tom se se starosty radil prezident Havel

11.7.2002 17:08 | LIBČEVES (okres Louny) (Econnect/EkoList)
Společnost pro krajinu ve spolupráci s Českou komorou architektů uspořádala v Libčevsi na Lounsku pracovní workshop jako součást konference s názvem "Tvář naší země - krajina domova". Setkání se kromě více než 50 starostů a zemědělců z různých oblastí ČR zúčastnil také prezident Václav Havel.
 

Záměrem pracovního semináře bylo spojit v diskusi nad problematikou rozvoje venkova zástupce státní správy, místní samosprávy a zemědělců jako reprezentantů venkova a připravit tak podněty pro chystaný druhý ročník konference, která proběhne na podzim letošního roku. Konference "Tvář naší země - krajina domova" se koná na podnět prezidenta Václava Havla a minulého ročníku se mimo jiné zúčastnil také britský princ Charles. Pracovní seminář probíhal formou diskuse moderované sociálním ekologem Bohuslavem Blažkem, přičemž všichni účastníci předem obdrželi podkladové materiály.

Z více než dvouhodinové diskuse vyplynuly hlavní tématické okruhy a problémy venkovských oblastí. Za klíčový problém bylo označeno udržení obyvatel na venkově a zastavení vylidňování venkova. K tomu je však zapotřebí udržovat současné a vytvářet nové pracovní příležitosti a zachovat přirozenou produkční funkci venkova, tj. produkci potravin. Za velmi důležitou byla označena také potřeba posilování občanské společnosti jako struktury, která udržuje venkov životaschopný.

Z dalších problémů pak účastníci zmínili problematiku velkých obchodních řetězců a průmyslových zón, malou politickou sílu a vliv venkova, daňovou diskriminaci venkova, nevyřešené vlastnictví půdy, tlak na slučování obcí a probíhající regionalizaci. Nově vzniklé regiony v podobě krajů byly označeny jako možný způsob jak napomoci řešit problematiku rozvoje venkova, nicméně starosty obcí je více vnímán boj o moc a vliv v jednotlivých krajích než snaha o řešení problémů venkova. Diskuse úzce souvisela také se změnami, které přinese českému venkovu a zemědělství vstup do EU.

Na závěry diskuse poté reagoval prezident Václav Havel, který ve svém příspěvku zdůraznil především potřebu dostatečného sebevědomí lidí na venkově. "Aby vesnice byla vesnicí, byla hezká a organicky zasazená v krajině a měla svoji přirozenou identitu, tak to všechno je nemyslitelné bez sebevědomí lidí na venkově," řekl Havel. "Občanská společnost má mnoho větví a samospráva je bezpochyby jednou z nich." V souvislosti s naším vstupem do EU pak zdůraznil, že členství v unii znamená výzvu k vlastní iniciativě, vynalézavosti a fantazii. "Znamená to výzvu k tomu být sami sebou, abychom našli svou identitu a tím získali i vážnost mezi ostatními státy," zdůraznil na závěr semináře.

Účastníci semináře přijali komuniké, které bude podkladem k chystané říjnové konferenci. Komuniké a další materiály z konference budou v nejbližší době zveřejněny na stránkách Společnosti pro krajinu na adrese www.prokrajinu.cz.

Petr Bittner
Autor je redaktor informačního serveru Econnect. Zpráva vznikla pro zpravodajský servis Econnectu a pro EkoList po drátě.

Seminář za účasti Václava Havla
Prezident na tiskové konferenci po semináři Sociální ekolog Bohuslav Blažek s prezidentem
Tiskovka: Václav Havel a jeho mluvčí Ladislav Špaček Tiskovka: Ivan Dejmal, pan Pospíšil a Václav Havel Po tiskovce: Ivan Dejmal, pan Pospíšil a Václav Havel

Foto: Petr Bittner/Econnect


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist