https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/condor-je-posledni-sanci-chile-skutecne-atomova-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CONDOR: Je poslední šancí Chile skutečně atomová energie?

31.5.2005 08:16 | PRAHA/SANTIAGO DE CHILE (EcoMonitor)
Argentinští dodavatelé plynu v posledních týdnech drasticky snížili své dodávky do Chile, a nutí tak místní podnikatele k využívání drahých paliv, jako je např. uhlí. Podle chilského ministra průmyslu Jorge Rodrígueze by bylo mnohem realističtější přesedlat na některý alternativní zdroj energie, než zbytečně čekat na dodávky levného plynu z Argentiny. Možným východiskem by mohla být právě atomová energie.
 

Argentina musí uspokojovat vlastní rostoucí energetické nároky a export je kvůli tomu značně redukován. Tato omezení se Chile bolestivě dotkla, protože přes 90 % plynu, který využívají chilské domácnosti, pochází právě ze sousední Argentiny. Stejně tak i v průmyslové oblasti došlo k výraznému nárůstu nákladů. Zlepšení zatím není v dohledu a experti odhadují, že energetická krize potrvá zhruba čtyři až pět let.

Místní ložiska plynu totiž nejsou dostatečná a nemohou uspokojit jak argentinskou, tak chilskou poptávku po energii. Z krátkodobého hlediska je pro Chile značně komplikované najít nějaké východisko a pro hledání nových zdrojů energie je potřeba značných finančních prostředků, kterých je nedostatek. V současné energetické krizi vidí svoji šanci právě zastánci atomové energie.

Celkem 80 % celosvětově produkované energie pochází z fosilních paliv, jako je ropa, plyn a uhlí. Jejich rezervy se ale ztenčují, dobývání je nákladné a využití je kvůli uvolňování oxidu uhličitého škodlivé pro světové klima. Současně ale spotřeba energie enormně roste a podle studie společnosti Shell vzroste do roku 2050 až na dvojnásobek.

Právě štěpení jádra nabízí lákavé řešení. Nese s sebou sice určitá nebezpečí a pro veřejnost je celý proces těžko pochopitelný, ale neprodukuje žádné klimatické jedy. Razantně stoupající ceny ropy, benzínu a opětovně i plynu nechávají země s vysokým podílem atomové energie poměrně klidnými a jejich hospodářství se obejde bez omezování dopravy a domácnosti bez dočasných omezení dodávek energie. Nový pohled na spotřebu energie se objevuje ale i v západních průmyslových státech. Např. Německo využívá jako energetické zdroje slunce, vodu a vítr. Otázkou ale zůstává, zda budou tyto zdroje dostatečné.

Francie proto staví na jaderných elektrárnách a chce i nadále svých 59 reaktorů nahrazovat novými. Ve Finsku vznikne evropský tlakovodní reaktor a Jižní Afrika plánuje vybudovat reaktor vysokoteplotní. V jižní a východní Asii se v současné době buduje 20 jaderných reaktorů a dalších 40 se plánuje. Ve všech světových laboratořích na výzkum jádra a energetiky vědci pracují na vývoji nového typu generátoru a jaderná energie by mohla být jedním z řešení energetické krize.

Stejným směrem se ubírají úvahy i v Chile. Podle některých názorů by právě tento zdroj energie mohl vyřešit místní problémy a je vhodná doba o něm začít uvažovat. Její odpůrci ale poukazují na rizika, která s sebou nese. Ačkoliv je podobná katastrofa jako v Černobylu dnes již vyloučena, určitá rizika stále přetrvávají, a to například v souvislosti s teroristickými útoky. Vedle toho existuje také problém se zneškodňováním a ukládáním radioaktivního odpadu, což je značně nákladné a často se neobejde bez masivních veřejných protestů.

V případě Chile by ale ani vybudování jaderné elektrárny neznamenalo rychlé vyřešení energetické krize, protože podle odhadů by dvě středně velké elektrárny o výkonu 400 MW mohly být uvedeny do provozu nejdříve v roce 2015. Tato země bude tedy i nadále závislá na nespolehlivém zásobování z Argentiny a definitivní řešení je dlouhodobou záležitostí. Pro mnohé je ale už nyní za pět minut dvanáct.

Podle článku Arne Dettmanna Condor online 12.5. 2005.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist