https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/copernicus-kour-z-pozaru-na-zapade-usa-se-dostal-az-do-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Copernicus: Kouř z požárů na západě USA se dostal až do Evropy

16.9.2020 12:05 | BRUSEL (ČTK)
Požáry v Kalifornii, Oregonu a Washingtonu od srpna sežehly území o ploše kolem 18 000 kilometrů čtverečních. Zemřelo tam 36 lidí a je zničeno několik obcí. Kouř z nich byl patrný i nad stovky kilometrů vzdáleným Michiganem.
Požáry v Kalifornii, Oregonu a Washingtonu od srpna sežehly území o ploše kolem 18 000 kilometrů čtverečních. Zemřelo tam 36 lidí a je zničeno několik obcí. Kouř z nich byl patrný i nad stovky kilometrů vzdáleným Michiganem.
Kouř z rozsáhlých požárů, které sužují západ Spojených států, zasáhl velké oblasti Severní Ameriky a dostal se i do Evropy. Zjistili to vědci evropské služby Corpernicus, kteří se zabývají sledováním atmosféry.
 

Letošní požáry na západě Spojených států jsou podle pozorování podstatně intenzivnější než průměr za období let 2003-2019 pro celou zemi i aktuálně postižené státy.

Požárová aktivita se sleduje s pomocí satelitů a z jejich intenzity se odhadují emise znečišťujících látek. Služba zaznamenala dálkový přenos kouře do vzdálenosti 8000 kilometrů až do severní Evropy.

V USA jsou od srpna zasaženy především státy Kalifornie, Oregon a Washington. Od začátku září produkují požáry velké množství hustého kouře, který se dostal do rozsáhlé oblasti.

"Požárovou aktivitu monitorujeme od roku 2003. Za celých 18 let pozorování jsme nezaznamenali požáry ani zdaleka takové velikosti a rozsahu. Dobrým ukazatelem hustoty kouře je optická hloubka aerosolu neboli AOD (aerosol optical depth). Na západě USA dosáhla AOD velmi vysokých hodnot (sedm a více), což potvrdilo i nezávislé pozemní měření. Již hodnota jedna AOD znamená vysoké množství aerosolů v atmosféře," řekl hlavní vědecký pracovník monitorovací služby Mark Parrington. Sledování požárů na americkém západě bude v příštích týdnech pokračovat.

Požáry v Kalifornii, Oregonu a Washingtonu od srpna sežehly území o ploše kolem 18 000 kilometrů čtverečních. Zemřelo tam 36 lidí a je zničeno několik obcí. Kouř z nich byl patrný i nad stovky kilometrů vzdáleným Michiganem. Úlevu by mohly přinést bouřky a déšť, který předpovídají meteorologové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist