https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/courier-journalcom-vyrobci-elektroniky-sazi-na-ekologickou-image
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Courier-Journal.com: Výrobci elektroniky sází na ekologickou image

9.1.2008 08:46 | PRAHA/LOUISVILLE (Ecomonitor)
Spotřebitelská elektronika nebývá zrovna dvakrát přátelská k životnímu prostředí. Spotřebovává elektřinu, jejíž výroba přispívá ke změnám klimatu, a obsahuje jedovaté chemikálie, které se mohou dostat do prostředí, když jsou vysloužilé přístroje uloženy na skládku. V poslední době se ale průmysl, který obvykle nabádá zákazníky, aby si koupili nový mobilní telefon nebo televizor se zcela plochou obrazovkou, snaží přesvědčit, že mu není cizí péče o ochranu životního prostředí, píše agentura AP v deníku Courier-Journal.com.
 

Jeden z největších veletrhů spotřební elektroniky, který začal tento týden v Las Vegas, by tak neměl být jen o megapixlech, megahertzích a megabytech, ale také o adaptérech, jenž tolik neplýtvají elektrickou energií, bateriích, které bude možné jednodušeji recyklovat, a o součástkách vyrobených z rostlinného materiálu. Vývoj mnohých z těchto produktů však nebyl veden zas takovým entuziasmem firem ani jejich zájmem o životní prostředí, ale zjištěním, že být "eko" je dobrý marketingový tah, napsala agentura Associated Press.

Jedním z 2 700 vystavovatelů na veletrhu Consumer Electronics Show je i japonská značka Fujitsu, která představuje svůj notebook, jehož pouzdro je vyrobeno z plastů na bázi kukuřice s malým podílem plastů z ropy. Firma tento produkt prodává v Japonsku od roku 2006, nicméně na americkém trhu se objevuje až nyní. Háček je ale v tom, že materiál není biologicky rozložitelný, a to právě kvůli obsahu běžných plastů, píše Courier-Journal.com.

Další firma se zaměřila na recyklaci a předvádí nový druh baterií, které by mohly nahradit běžné dnešní lithium-ionové články používané především v přenosných počítačích a mobilních telefonech. Nové stříbro-zinkové baterie by se měly objevit v počítačích kalifornské firmy Camarillo již letos v létě. Lithium-ionové baterie obsahují jen velmi malé množství znovu využitelného materiálu, zatímco kovy použité v stříbro-zinkovém článku bude možné opět využívat. Podle šéfa firmy Rosse Duebera bude obsah stříbra velmi dobrým stimulem pro zájemce o recyklaci. Kapacita by navíc měla být o 20-30 % vyšší než u dnešních baterií v přenosných počítačích, napsala agentura AP.

Podle Jeffa Zieglera již výrobci osobních počítačů urazili dlouhou cestu k tomu, aby jejich výrobky byly vhodnější k recyklaci. Ziegler je šéfem texaské firmy TechTurn Inc., která každý rok zpracuje miliony použitých computerů a dalších přístrojů pro nové použití, nebo na recyklaci. Výrobci snížili množství materiálů, ze kterých se počítače skládají, což recyklaci zjednodušilo.

Na veletrhu se také představují nové počítače, zejména přenosné, které musí od léta splňovat přísnější normy na spotřebu energie nařizované Agenturou ochrany prostředí (EPA), které patří značka energetické hvězdičky 4.0. Nové nařízení například stanovuje maximální spotřebu během doby, kdy je počítač v provozu, ale nepoužívá se. Předchozí verze hvězdičky se spokojila pouze s možností přepnout přístroj do spacího režimu. V současné nabídce osobních počítačů na americkém trhu zřejmě nebude příliš kandidátů na zisk energetické hvězdičky 4.0. Spotřeba energií v přístrojích narůstá a mnohé počítače spotřebovávají až 400 wattů, píše Associated Press.

Firma Marvell Technology Group na svém stánku ukazuje adaptér elektrické energie, který by měl nepříznivý trend zvrátit. Přístroj dokáže měnit střídavý proud na stejnosměrný mnohem efektivněji.

Podle odhadů Asociace spotřebitelské elektroniky (CEA) spotřebovaly elektronické přístroje v příbytcích obyvatel USA více než 11 % veškeré elektrické energie odebrané domácnostmi. To představuje více než dvojnásobný nárůst za posledních deset let. Vedle počítačů jsou velkým energetickým spotřebičem také televizory a stanou se ještě většími žrouty, až bude většina analogových přístrojů nahrazena moderními sestavami plazmových nebo LCD přístrojů. Nové televize jsou efektivnější při spotřebě elektřiny na centimetr obrazovky, jenže právě kvůli velkým rozměrům zobrazovací plochy se jejich šetrnost zcela vytrácí a celková spotřeba je vyšší než u starších přístrojů.

Podle článku Petera Svenssona z agentury Associated Press zveřejněném v deníku Courier-Journal.com dne 06. 01. 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist