https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cp-nahrada-za-utracene-kravy-prekroci-tri-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČP: Náhrada za utracené krávy překročí tři miliony korun

14.6.2001 11:51 | PRAHA (ČIA)
Více než tři miliony korun zřejmě vyplatí Česká pojišťovna (ČP) zemědělskému družstvu Dušejov jako náhradu za utracení 139 dojnic, o kterém dnes rozhodlo ministerstvo zemědělství v souvislosti s výskytem nemoci šílených krav. "Výši pojistného plnění však lze zatím jen odhadovat, konečná částka bude záviset na ocenění jednotlivých kusů utraceného skotu," sdělil dnes ČIA mluvčí ČP Michal Urban. Peníze by mohli Dušejovští podle Urbana obdržet už příští týden.
 

Česká pojišťovna, která má na domácím trhu zemědělského pojištění více než 80procentní podíl a spravuje na 30 tisíc smluv, zaznamenala za první čtvrtletí letošního roku meziroční dvacetiprocentní zvýšení předepsaného pojistného. "Kromě obav zemědělců z nemoci šílených krav však zvýšený zájem souvisí také se zavedením dotací pro nákazové pojištění, které platí od loňského roku," řekl Urban.

Pojištění hospodářských zvířat pro případ nákaz a dalších hromadných škod se u ČP kromě jiných nákaz vztahuje právě i na nemoc šílených krav. Pojistnou událostí je pak uhynutí, utracení či nutná porážka pojištěných zvířat nařízená podle předpisů o veterinární péči v důsledku této nákazy.

Druhá největší pojišťovna v České republice, pojišťovna Kooperativa, a třetí v pořadí na českém trhu pojišťovnictví, Allianz, pojištění hospodářských zvířat pro případ nákaz neposkytují.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist