https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cp-nejvice-zivelnych-pohrom-postihuje-cr-od-kvetna-do-srpna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČP: Nejvíce živelných pohrom postihuje ČR od května do srpna

23.8.2001 11:53 | PRAHA (ČIA)
Nejvíce pojistných událostí ze živelných kalamit vzniká podle dlouhodobých statistik České pojišťovny (ČP) v období od května do srpna. Jednoznačným extrémem zatím i nadále zůstávají ničivé záplavy z července 1997, které postihly především Moravu a východní Čechy. Tehdy ČP vyřizovala na sto tisíc pojistných událostí, za něž vyplatila 5,2 miliardy korun. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí ČP Michal Urban.
 

Živelné pohromy podle ČP nepostihují pouze určité části České republiky, ale sužují bez výraznější pravidelnosti všechny kraje země. "Relativně nejbezpečněji se v období let 1996 až 2000 mohli cítit obyvatelé středních a západních Čech, zvýšené riziko živelních katastrof naopak nejvíce pocítili lidé na severní Moravě a v severních a východních Čechách," sdělil Urban.

Objem pojistných plnění za škody způsobené živelními událostmi má podle ČP v posledních letech vzrůstající tendenci. Například u pojištění zemědělských plodin vyplatila ČP v letech 1991 až 1996 zhruba 2,4 miliardy korun, v letech 1996 až 2000 to bylo již 2,9 miliardy korun. Značné náhrady proplatí ČP zemědělcům i letos, když jen do počátku srpna jde o škody zhruba za 400 milionů korun.

K růstu pojistných náhrad dochází i přesto, že ve srovnání s počátkem 90. let a situací před rokem 1989 si svůj majetek pojišťuje méně osob a podniků. Na počátku 90. let bylo proti působení živlů pojištěno přes 80 procent veškeré zemědělské produkce v zemi, kdežto v současnosti to je jen zhruba jedna třetina. Skutečný nárůst výplat je tak ve skutečnosti podstatně větší, než ukazují absolutní čísla.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist