https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cp-odhaduje-skody-ze-zaplav-a-smrsti-na-sto-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČP odhaduje škody ze záplav a smrští na sto milionů korun

23.7.2001 18:01 | PRAHA (ČIA)
Přes 1500 pojistných událostí v objemu sto milionů korun eviduje v souvislosti se živelnými pohromami posledních dnů Česká pojišťovna (ČP). "Počet hlášení však každou hodinu roste, a celková čísla tak zřejmě budou ještě vyšší," sdělil dnes ČIA mluvčí ČP Michal Urban.
 

Podle Urbana napáchaly záplavy a vichřice spojené s krupobitím na majetku občanů jen menší škody. "Jde hlavně o zaplavené sklepy nebo poškozené střechy a celková pojistná plnění se zřejmě budou pohybovat kolem patnácti milionů korun. Závažnější jsou škody na zemědělských plodinách, za něž ČP podle předběžných odhadů vyplatí přes 70 milionů korun," upřesnil Urban.

Nejvíce škod v posledních dnech způsobily živly na severní Moravě, především na Olomoucku, Vsetínsku, Karvinsku a Bruntálsku. Z pojištění majetku občanů zde ČP podle Urbana očekává více než 500 hlášení pojistných událostí s odhadovaným plněním přes pět milionů korun. Ze zemědělského pojištění bude Česká pojišťovna vyřizovat kolem 300 škod, za něž vyplatí zhruba 40 milionů korun.

Na jižní Moravě zatím Urban odhaduje počet škod na majetku občanů a podniků na více než 300 a pojistná plnění zřejmě překročí šest milionů korun. Hlavní ohniska škod jsou na Zlínsku, Prostějovsku a Jihlavsku. Zemědělské porosty byly poničeny hlavně na Prostějovsku, Vyškovsku, Znojemsku a Třebíčsku, rozsah škod lze odhadovat na 30 milionů korun.

V Čechách byl rozsah víkendových záplav a dalších živelních škod podstatně menší než Moravě. Hlášení přicházejí především z Náchodska a Svitavska ve východních Čechách, z okolí Frýdlantu a Železného Brodu v severních Čechách a z Kutnohorska a Čáslavska ve středních Čechách. "Celkově lze počet škod v Čechách odhadnout téměř na pět set a pojistná plnění z pojištění občanů i zemědělských plodin zhruba na deset milionů korun," uzavřel Urban.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist