https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-a-polsko-podepsaly-dohodu-o-stavbe-hranicniho-mostu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR a Polsko podepsaly dohodu o stavbě hraničního mostu

27.8.2001 16:54 | PRAHA (ČIA)
Ministr dopravy a spojů České republiky Jaromír Schling a jeho resortní polský kolega Jerzy Widzyk podepsali o víkendu v Katovicích mezistátní smlouvu mezi ČR a Polskem o novém propojení české silnice I/59 a polské státní silnice číslo 78 a o výstavbě nového hraničního mostu přes Odru v lokalitě Bohumín - Chalupki. Následně spolu diskutovali o otázkách souvisejících s dalšími silničními stavbami mezi oběma zeměmi, a to zejména o rychlostních komunikacích R48 a D47 na české straně a S1, A1 a A4 na straně polské včetně způsobu financování jejich výstavby. ČIA to dnes oznámila tisková mluvčí českého ministerstva Ludmila Roubcová.
 

Jak dále uvedla, oba ministři si rovněž vyměnili informace o dalších plánovaných silničních spojeních obou zemí, jako například o D11 k polské hranici a o možném propojení Hrádku nad Nisou s Zittau přes polské území. "V oblasti železnice a kombinované dopravy se jednalo o otázce železničního přechodu Mikulovice - Glucholazy, ale především o výstavbě širokorozchodné trati z Katovic do Terminálu Bohumín. Ministr Widzyk ocenil tento projekt a považuje jej za zajímavý," upozornila Roubcová. Dodala, že rozhodnutí o přístupu Polska k tomuto projektu se očekává v polovině září 2001.

Oba ministři také ocenili vzájemnou dohodu v liberalizaci silniční nákladní dopravy mezi ČR a Polskem s cílem jejího rozšíření v rámci Visegrádské čtyřky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist