https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-a-vietnam-budu-bojovat-proti-obchodu-s-rohy-nosorozcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR a Vietnam budu bojovat proti obchodu s rohy nosorožců

19.11.2015 14:58 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Dvorská zoo se aktivně podílí na kampani proti nelegálnímu obchodu s rohy nosorožců a slonovinou. Loni v září zoo spálila přes 50 kilogramů rohoviny nosorožců
Dvorská zoo se aktivně podílí na kampani proti nelegálnímu obchodu s rohy nosorožců a slonovinou. Loni v září zoo spálila přes 50 kilogramů rohoviny nosorožců
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hynek Glos / Zoo Dvůr Králové
Česká republika a Vietnam budou společně bojovat proti nelegálnímu obchodu s nosorožčími rohy. Zástupci obou zemí v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem podepsali deklaraci o spolupráci při naplňování mezinárodní úmluvy CITES, která reguluje obchod a zacházení s ohroženými druhy živočichů a rostlin.
 

Rohy nosorožců jsou velmi žádané zejména v Číně a právě ve Vietnamu, kde si zákazníci myslí, že mají léčivé účinky. Nosorožci se proto často stávají terčem pytláků. Hodnota jednoho kilogramu nosorožčích rohů na černém trhu se odhaduje zhruba na jeden milion korun. S nosorožčími rohy se nezákonně obchoduje i na území ČR, která je pro pašeráky zejména tranzitní zemí. Do nelegálního obchodu se zapojují i někteří členové vietnamské komunity v ČR.

"Česká republika nechce být tranzitní zemí. S vietnamskými partnery si chceme vyměňovat informace a působit v oblasti výchovy a vzdělávání na vietnamskou komunitu," řekl po podpisu deklarace náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Deklarace o spolupráci je první, kterou ČR uzavřela s jiným státem v oblasti obchodování s ohroženými druhy. "Obě země se domluvily na výměně zkušeností a posílení vzájemné spolupráce vedoucí ke zvýšení povědomí a osvěty veřejnosti k potlačení nelegálního obchodu s ohroženými druhy," uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Vietnamskou stranu zastupoval náměstek ministra zemědělství a rozvoje venkova Vietnamu Ha Cong Tuan, podle kterého je důležité dělat kampaně o tom, že rohy nemají léčebný účinek. Připomněl, že i Vietnam je především tranzitní zemí a ilegální obchod s rohy na svém území potírá. "Za poslední čtyři roky bylo ve Vietnamu zadrženo 30 tun slonoviny a přes 300 kilogramů nosorožčích rohů," řekl Ha Cong Tuan. Obchodníkům s rohy podle něj hrozí ve Vietnamu až sedm let vězení a uvažuje se o zpřísnění sazby až na 15 let.

Ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas připomněl nedávné úspěšné zásahy policie proti pašerákům rohů. Česko podle něj přestává být pro pašeráky atraktivní a pašeráci si proto hledají jiné kanály.

Před soudem nyní stojí šestnáctičlenná česko-vietnamská skupina, která údajně s rohy nosorožců nelegálně obchodovala. Část obviněných si údajně najala lovce k tomu, aby jeli do JAR lovit nosorožce na oficiální farmu. Rohy prý potom chtěli bez potřebných povolení vyvézt z ČR do Vietnamu a prodat je na černém trhu. Členům údajného gangu hrozí až osm let vězení za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

V polovině letošního roku soud nepravomocně poslal na tři a pět let do vězení tři Vietnamce, které obžaloba vinila z nelegálního vývozu nosorožčích rohů z Česka. Zásilku rohů zadrželi celníci v prosinci 2013 na ruzyňském letišti, policisté při následné razii zasahovali mimo jiné v pražské tržnici Sapa.

Dvorská zoo se aktivně podílí na kampani proti nelegálnímu obchodu s rohy nosorožců a slonovinou. Loni v září zoo spálila přes 50 kilogramů rohoviny nosorožců. Cílem akce nazvané Burn horns, save rhinos (Spalte rohovinu, zachraňte nosorožce) bylo zvýšit povědomí veřejnosti o celosvětové problematice nelegálního obchodu s nosorožčími rohy, který může vést k totálnímu vyhubení nosorožců. K akci iniciované dvorskou zoo se připojily také další zahrady v ČR i v zahraničí.



reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist