https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-dnes-pri-jednani-s-eu-odmitla-uzavrit-kapitolu-doprava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR dnes při jednání s EU odmítla uzavřít kapitolu Doprava

21.12.2001 20:56 | PRAHA (ČIA)
Česká republika nesouhlasí se stanoviskem Evropské unie (EU) a zatím neuzavře kapitolu Doprava. Unie totiž chce omezit české dopravce tak, aby ještě dva roky po vstupu ČR do EU nemohli nabízet své služby na území jednotlivých členských států EU. Česká vláda to však považuje za diskriminaci a tak se zatím s EU nedohodla. Informovala o tom televize Prima ve Zpravodajském deníku.
 

Strach, že čeští dopravci ovládnou tamní trhy, mají prý zejména místní autodopravci v německé a rakouském pohraničí. Proto také Německo a Rakousko prosadily v EU návrh na přechodné období, které by toto nebezpečí odvrátilo. "Kapitola uzavřena nebude a jednání budou pokračovat, budeme se snažit dosáhnout pro naše podnikatele lepší podmínky," řekl v této souvislosti ministr dopravy a spojů Jaromír Schling.

Dopravcům samotným přitom podmínky stanovené Unií příliš nevadí a tvrdí, že by znemožnily jen zanedbatelný počet kontraktů. "Prioritou je, aby v době vstupu České republiky do Evropské unie byla plně liberalizována doprava mezi Českou republikou a Evropskou unií případně v rámci celé Evropské unie a ten problém kapotáže vnímáme v tuto chvíli pouze jako politický problém," upozornil generální tajemník sdružení autodopravců ČESMAD Martin Špryňar.

Kapitola Doprava se tak zřejmě přesune až na samý závěr jednání s EU a možná se stane jednou z posledních uzavřených kapitol.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist