https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-podporila-pristup-obcanu-k-informacim-o-toxickych-latkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřČR podpořila přístup občanů k informacím o toxických látkách

21.5.2003 18:23 | PRAHA/KYJEV (EkoList)
Česká republika dnes na 5. konferenci "Životní prostředí pro Evropu" v Kyjevě podepsala protokol o integrovaných registrech znečištění. Protokol má zajistit lepší přístup občanů k údajům o toxických látkách, skleníkových plynech či těžkých kovech. Zároveň se ČR připojila i k protokolu o hodnocení vlivu strategických dokumentů na životní prostředí. Naopak k protokolu o odpovědnosti a kompenzacích za škody způsobené průmyslovými haváriemi na mezinárodních vodách ČR nepřistoupí. Ohrožen je i český podpis úmluvy o ochraně Karpat.
 

Protokol o registrech znečištění se týká 86 látek, jejichž vypouštění do prostředí budou muset podniky hlásit úřadům. Údaje by poté měly být veřejně dostupné v elektronické formě.

Protokol o hodnocení vlivu strategických dokumentů na životního prostředí má zajistit účast veřejnosti při posuzování dopadu různých plánů na životní prostředí a zdraví. Podle tiskové mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové jde zejména o plány a programy zpracovávané v oblastech zemědělství, lesnictví, rybářství, energetiky, průmyslu včetně těžby, dopravy či odpadového a vodního hospodářství.

V následujících dnech má být podepsána Karpatská úmluva. K té ČR přistoupí pouze v případě, že do Kyjeva dorazí ministr životního prostředí Ambrozek. Vedle protokolů se jedná i o závěrečné deklaraci. Nejdéle se diskutovalo o pasážích týkajících se GMO a jaderné bezpečnosti. ČR společně s EU zastávaly přísnější znění, proti kterému se ale zejména v přípravě GMO stavěly USA a Kanada. Obě země jsou také řádnými členy Evropské hospodářské komise OSN, která konferenci pořádá.

Tradici konferencí "Životní prostředí pro Evropu" založil v roce 1991 Josef Vavroušek v Dobříši. "Je výborné, že celý proces započatý v Dobříši nejeví žádné známky úpadku," řekl dnes EkoListu Bedřich Moldan, ředitel Centra UK pro otázky životního prostředí, který je v Kyjevě také přítomen. "Jde o vysloveně silný a snad jediný skutečně panevropský proces, který není postaven na vodě, ale na solidních znalostech. Ke každé konferenci je vydávána důkladná zpráva založená na solidních datech z celého regionu," dodal.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist