https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-pripravuje-sestou-bilateralni-dohodu-tykajici-se-jaderne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR připravuje šestou bilaterální dohodu týkající se jaderné energie

30.7.2001 11:40 | PRAHA (ČIA)
Zatím pět bilaterálních mezivládních Dohod o spolupráci při mírovém využívání jaderné energie a převodech jaderného materiálu uzavřela Česká republika a již se připravuje šestá. Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá v budoucnu dovoz klíčové komodity pro provoz českých jaderných elektráren, uranu. Výše zmíněná dohoda má usnadnit export i import této suroviny. Prozatím poslední uzavřenou dohodou tohoto typu je Dohoda mezi ČR a Austrálií, kterou v pátek 27. července podepsal mistr průmyslu a obchodu (MPO) Miroslav Grégr a velvyslankyně Austrálie Margaret Anne Adamsová. Další dohodou by měla být dohoda s Francií. Vyplývá to z informací, které ČIA poskytl tiskový odbor MPO.
 

"ČR má zatím uzavřeny podobné dohody s Kanadou, Ukrajinou, Ruskem, Koreou a od pátku také s Austrálií. Připravuje se podepsání Dohody rovněž s Francií. Česká strana už má všechny potřebné materiály a podklady, které již byly do Francie odeslány. Vše nyní závisí na francouzské straně. MPO očekává, že k podepsání dohody by mělo dojít ještě letos," informovalo ČIA tiskové oddělení MPO. Všechny zmíněné dohody se uzavírají ad hoc a žádná není identická. "Dohoda s Austrálií je ale částečně výjimečná v tom, že jsme se shodli na mnoha věcech. Zájmy obou zemí jsou v mnoha ohledech v této problematice velmi podobné,"dodal pracovník tiskového oddělení ministerstva.

Dohoda v zásadě usnadní eventuální výměny materiálů, jaderných materiálů, zařízení, vědeckých a technických informací i poskytování technické pomoci. Uzavření dohody rovněž potvrdí, že ČR je otevřena spolupráci v oblasti jaderné energie se všemi státy, které dávají záruky využití jaderné energie v souladu se Smlouvou o nešíření jaderných zbraní.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist