https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-zakazala-dovoz-hoveziho-masa-z-rakouska-a-italie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR zakázala dovoz hovězího masa z Rakouska a Itálie

16.1.2001 16:30 | PRAHA (ČIA)
Dovoz hovězího masa z Rakouska a Itálie zakázala s platností od středy 17. ledna Státní veterinární správa České republiky (SVS). Důvodem tohoto rozhodnutí jsou obavy z možného výskytu tzv. nemoci šílených krav mezi rakouským a italským skotem. Oznámil to dnes ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský.
 

Podle mluvčího SVS Josefa Dubna se jedná o čistě preventivní rozhodnutí, neboť se do ČR žádné hovězí maso z obou zemí zatím nedováží. Čeští veterináři zatím žádný případ nemoci šílených krav nezaznamenali, maso na tuto chorobu přitom testují už od roku 1990. Koncem minulého roku zakázala ČR dovoz hovězího masa ze všech zemí Evropské unie, které oznámili výskyt této nemoci případně podezření z možného výskytu.

Nemoc šílených krav vyvolává smrtelné onemocnění mozku - Creutzfeld-Jakobovu chorobu. Do dnešního dne této nemoci podlehlo již více než 80 osob především ve Velké Británii a Francii.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist