https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-ziska-od-eu-154-milionu-eur-v-ramci-programu-sapard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR získá od EU 154 milionů EUR v rámci programu SAPARD

2.2.2001 13:55 | PRAHA (ČIA)
Evropská komise (EK) uzavře v pondělí s ČR víceletou dohodu o financování činností před vstupem do EU v rámci programu SAPARD. Na základě této dohody, uzavírané na léta 2000 - 2006, má EK uvolnit pro ČR 154 milionů EUR (přibližně 5,7 miliard CZK). "Z prostředků uvolněných v rámci programu SAPARD budou spolufinancovány investice do projektů v oblasti zemědělství a rozvoje venkova. Podpis dohody je prvním krokem ke spuštění tohoto programu," uvedl pro ČIA Dušan Ondrejička z Delegace Evropské komise.
 

Program SAPARD financovaný Evropskou unií má podpořit kandidátské země ze střední a východní Evropy v jejich přípravách na účast na společné zemědělské politice EU a společném trhu. Kandidátské země má připravit na spravování finančních prostředků, které získají jako členské státy EU a má rovněž řešit konkrétní problémy ve sféře zemědělství a rozvoje venkova.

Česká republika stanovila své priority v Plánu rozvoje venkova na léta 2000 - 2006, kde zároveň definovala opatření, která se budou s pomocí programu realizovat. SAPARD se tak bude podílet na financování širokého spektra projektů, které se mají týkat zemědělských hospodářství, zemědělsko- potravinářského komplexu, reparcelace a dále rozvoje venkova založeného na obnově vesnic a venkovské infrastruktury a na diverzifikaci hospodářských aktivit. Z prostředků SAPARD se také bude financovat odborná výchova a technická pomoc.

"Podpis víceleté dohody o financování programu SAPARD mezi Evropskou komisí a Českou republikou je zásadním krokem k realizaci programu v praxi. Není to však krok poslední," dodal Ondrejička. Podepsaná dohoda stanovuje administrativní pravidla pro realizaci programu v České republice. Správa programu SAPARD bude převedena na agenturu, která bude ustavena v rámci odpovědnosti České republiky. Než však čeští rolníci, podnikatelé, obce a spolky budou vyzvány k předložení žádostí o financování, musí se zmíněná agentura podrobit certifikaci, což je procedura trvající několik měsíců. Jejím cílem je potvrdit, že agentura je schopna fungovat podle směrnic EU zaměřených proti možnostem zneužití svěřených finančních prostředků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist