https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-ziskala-patronat-nad-statistikou-kandidatskych-zemi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR získala patronát nad statistikou kandidátských zemí

13.6.2001 15:27 | PRAHA (ČIA)
Evropský statistický úřad Eurostat požádal Českou republiku a Maďarsko, aby převzaly patronát nad strukturou zemědělských statistických dotazníků kandidátských zemí pro rok 2003. Po návratu z mezinárodní konference o statistice, která proběhla ve dnech 4. až 8. června v Římě, o tom dnes ČIA informoval ředitel statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Hrbek.
 

Konference byla podle jeho údajů vyvrcholením dvouleté spolupráce v oblasti statistik zemědělství a životního prostředí mezi EU a kandidátskými zeměmi, účastnili se jí však také osobnosti z USA, Asie i Afriky. "Na adresu kandidátských zemí, kromě ČR a Maďarska, zazněly na setkání vážné připomínky ke kvalitě, struktuře a validitě poskytovaných dat," konstatoval Hrbek. Právě proto se budou podle Hrbka, zřejmě v příštím roce, testovat v ČR a Maďarsku na vybraném vzorku respondentů veškeré otázky, které budou předmětem statistických šetření Unie v roce 2003.

Součástí zjišťovaných skutečností by podle Hrbka měla být poprvé oblast ekologie a vazby zemědělství na venkovský prostor, životní prostředí a kvalitu potravin. "Zatím ale nejsou kodifikovány povinné ukazatele," informoval Hrbek.

Jedině naše země a Maďarsko přitom v této oblasti již zjišťovaly některé základní statistické údaje. U nás to bylo v rámci na podzim šetřeného a nedávno prezentovaného statistického průzkumu Agrocenzus 2000.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist