https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-zrejme-eviduje-prvni-kravu-nakazenou-bse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČR zřejmě eviduje první krávu nakaženou BSE

6.6.2001 14:19 | PRAHA (ČIA)
První pozitivní výsledek testu na BSE (nemoc šílených krav) v České republice zachytila Státní veterinární správa . Stalo se tak při kontrole masa na jihlavských jatkách. Nakažená kráva pochází ze stáje v obci Dušejov na Jihlavsku. "Budeme nyní provádět opakované vyšetření, jehož výsledek bude znám v pátek 8. června ve 14 hodin. Pokud se potvrdí původní závěr, požádáme o potvrzení výsledku ještě nějakou referenční laboratoř v Německu," řekl na dnešní mimořádné tiskové konferenci ministr zemědělství Jan Fencl.
 

Podle jeho slov vyšetřili čeští veterináři na nemoc BSE zatím 10 650 kusů hovězího dobytka, pouze jediné vyšetření skončilo s pozitivním výsledkem. "Chceme si proto tento výsledek ověřit ještě v laboratořích, kde s podobnými vyšetřeními mají větší zkušenosti," pokračoval Fencl.

Upozornil zároveň, že s opatřeními na izolaci dušejovského stáda rozhodně nebudou veterináři čekat až na definitivní potvrzení výsledků vyšetření. "Jmenovaný chov máme pod kontrolou, o dalších opatřeních budeme dále jednat," uvedl Fencl. Dodal, že z masa, které se dostává na pulty obchodů žádné nebezpečí v žádném případě nehrozí, neboť to prochází důkladnou kontrolou.

Kráva, u které se objevilo podezření z BSE, je pět let stará a pochází ze stáje, kde je dalších 371 dojnic a 18 březích jalovic. "Jedná se o krávu z domácího chovu," řekl dále Fencl. Pokud se onemocnění BSE skutečně potvrdí, budou následovat standardní opatření včetně likvidace minimálně části stáda. "Minimálně se bude likvidace týkat těch zvířat, která přišla bezprostředně do styku s postiženým zvířetem," upozornil ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský. Následovala by preventivní kontrola všech krav starších 30ti měsíců.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist