https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cro-bude-sledovat-pohyb-operencu-i-o-vanocich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČRo bude sledovat pohyb opeřenců i o Vánocích

22.12.2001 12:05 | PRAHA (ČIA)
V rámci projektu Odysea, v němž rozhlasoví posluchači mohou prostřednictvím satelitního vysílače sledovat osudy ptačích opeřenců jeřába Arnošta a čápů Judity a Saši sídlících momentálně v teplých krajích, chtějí pracovníci Českého rozhlasu (ČRo) společně s ornitology podrobně pozorovat jejich pohyb i o nadcházejících vánočních svátcích. Cílem je zejména poznat tahové cesty obou druhů a přispět k jejich ochraně. Aktuální informace o ptácích s "batůžky" bude přinášet i o Vánocích ČRo 2 - Praha. ČIA o tom tento týden informovala Magdalena Pilná z Českého rozhlasu.
 

Jeřáb popelavý pojmenovaný Arnošt, který byl před časem označen satelitním a pozemním vysílačem na Českolipsku, se již pět týdnů zdržuje v jihozápadní Francii, v okolí Arjuzanx nedaleko Bordeaux. Zde ho v minulých dnech sledovali čeští ornitologové. V těchto dnech se podle vedoucího projektu Odysea Pavla Bobka u Anjuzanx zdržuje méně než pět tisíc jeřábů popelavých, ještě v polovině listopadu jich však prý bylo téměř třicet tisíc. "Zimují tu nejen jeřábi, ale i další druhy. Mezi jeřáby procházejí například čejky, u krajnic přelétají hejna pěnkav a z remízků občas vyletí hejno hřivnáčů. Tito ptáci mohli stejně jako Arnošt přiletět od nás," tvrdí ornitolog Lubomír Peške.

Kromě Arnošta byla letos také "batůžky" označena pětice čápů bílých. Samička Judita, která hnízdila ve Dvoře Králové, se dlouho potulovala po súdánském Kurdufáru, v posledních dnech však směřuje k jihovýchodu a do konce Vánoc možná překoná rovník. Z dalších čápů se pozornost zaměřila na "Ukrajince" Sašu. Satelity toto mládě dlouhou dobu zaměřovaly na súdánsko-keňské hranici, nedávno ovšem přeletělo o několik set kilometrů na jih do Ugandy. O Vánocích bude Saša téměř jistě jižně od rovníku.

Projekt Odysea, jehož hlavním organizátorem je Český rozhlas, se v sedmém roce své existence zaměřuje na sledování migrace jeřábů popelavých a čápů bílých. Na Odysee se kromě Českého rozhlasu podílí Zoo Praha, Zoo Dvůr Králové nad Labem, Kranichschutz Deutschland, Tel Aviv University a další instituce. Pravidelné informace o stěhování ptáků přinášejí magazín Meteor, který každou sobotu od osmi hodin vysílá ČRo 2 - Praha a internetové stránky www.rozhlas.cz/odysea.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist