https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cro-byvaly-majitel-taborske-zoo-ma-jit-na-pet-let-do-vezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČRo: Bývalý majitel táborské zoo má jít na pět let do vězení

17.3.2016 12:46 | TÁBOR (ČTK)
Bývalý majitel táborské zoologické zahrady Libor Hrubý má jít na pět let do vězení. Podle informací Radiožurnálu ho Krajský soud v Českých Budějovicích uznal vinným z podvodu. Podnikatel si na provoz zoo od různých věřitelů půjčil přes deset milionů korun, peníze ale nevrátil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájkyně Hrubého si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.
 

Hrubý se dnes k soudu nedostavil. Podle soudu si půjčoval peníze, přestože věděl, že ekonomický stav Zoo Tábor-Větrovy a nedostatek příjmů neumožní peníze vrátit. Kromě pětiletého vězení mu soudce Ondřej Vítů uložil také šestiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech společností. O náhradě škody rozhodne občanskoprávní soud, dodal rozhlas.

Státní zástupce Petr Žižka s rozsudkem souhlasí. "Rozhodnutí je v podstatě v souladu s mým závěrečným návrhem a zřejmě nebude podáváno odvolání," řekl rozhlasu Žižka. I tak si ale státní zástupce ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Hrubému hrozilo až desetileté vězení. Podle obžaloby si v letech 2011 a 2012 půjčil od několika lidí a od firmy Centropen Dačice celkovou částku přesahující 10 milionů korun. Ve smluvených lhůtách zaplatil prý jen 200.000 korun z této sumy. Hrubý byl majitelem táborské zoo od roku 2011 do loňského dubna. Vzhledem k dluhům a nedostatku financí musel v únoru 2015 provoz ukončit. Následně od něj zoologickou zahradu koupil pražský podnikatel Evžen Korec, který v červnu provoz obnovil.

Českobudějovický krajský soud se případem začal zabývat 10. února. Hrubý požadoval, aby se řízení ujala jiná instituce. Chtěl podat návrh na odnětí věci českobudějovickému soudu, jehož senát však tento krok zamítl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist