https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/csl-neprijeti-natury-nebude-mit-vliv-na-rozvoj-letiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČSL: Nepřijetí Natury nebude mít vliv na rozvoj letiště

26.11.2003 11:34 | PRAHA (ČIA)
Nepřijetí novely zákona o ochraně přírody, která počítala se zavedením evropských pravidel ochrany přírody Natura 2000 v ČR, nebude mít žádný vliv na rozvoj ruzyňského letiště a zejména výstavbu Terminálu Sever 2. V reakci na úterní stanovisko ministerstva životního prostředí, podle kterého může odmítnutí Natury ohrozit čerpání finančních prostředků z evropských fondů právě na rozšíření terminálu ruzyňského letiště, to ČIA řekla mluvčí České správy letišť (ČSL) Anna Kovaříková.
 

Podle jejích slov výstavba terminálu, jejímž manažerem je společnost Bovis Lend Lease, probíhá podle plánu. "Financování projektu v celkové výši deseti miliard korun nemá souvislost ani s dotacemi z fondů Evropské unie ani s programem Natura," zdůraznila mluvčí. Investici do projektu pokrývá z devíti desetin úvěr ve výši devět miliard korun od Evropské investiční banky, zbytkovou částku jedné miliardy korun dofinancuje ČSL podle předem stanoveného finančního modelu.

"Pokud nebude možné projekt výstavby terminálu dofinancovat z kohezních fondů EU, možnou variantou může být financování z vlastních zdrojů," uvedla dále Kovaříková. ČSL je totiž vysoce ziskovým státním podnikem s více než půlmiliardovým ziskem v roce 2002. "Řešení nabízejí i komerční banky ve formě úvěru anebo lze zvolit jiný způsob," dodala.

Ministerstvo životního prostředí informovalo v úterý 25. listopadu, že komplikace, které způsobili poslanci zamítnutím novely zákona o ochraně přírody na své listopadové schůzi, začínají mít konkrétní obrysy. Ohroženo je prý například čerpání finančních prostředků z evropských fondů na infrastrukturní projekty typu rozšíření terminálu letiště v pražské Ruzyni. Žádosti o finanční podporu z fondů Evropské unie totiž musí obsahovat závazné potvrzení, že projekt nebude mít negativní vliv na lokality soustavy Natura 2000.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist