https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/csop-slavi-svetovy-den-vody-mapovanim-zapomenutych-mokradu-uklidem-a-ochranou-tahnoucich-obojzivelniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody slaví Světový den vody mapováním mokřadů, úklidem a ochranou obojživelníků

22.3.2016 10:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Močály, rašeliniště, podmáčené louky, ale třeba i zamokřená dna bývalých rybníků či periodické louže v polích fungují v krajině jako houba - vstřebají obrovské množství vody. Kromě toho jsou posledním domovem řady vzácných rostlin, obojživelníků a ptáků
Močály, rašeliniště, podmáčené louky, ale třeba i zamokřená dna bývalých rybníků či periodické louže v polích fungují v krajině jako houba - vstřebají obrovské množství vody. Kromě toho jsou posledním domovem řady vzácných rostlin, obojživelníků a ptáků
Foto | Irene Mei / Flickr
Na 22. březen připadá Světový den vody. Jak ho nejlépe oslavit? Vyčištěním studánky, potůčku, koupaliště či říčních břehů od odpadků a nečistot, radí Český svaz ochránců přírody (ČSOP). Kromě úklidu se ochránci přírody pustili také do stavění zábran ochraňujících táhnoucí obojživelníky před koly automobilů. A dlouhodobě mapují malé a opomíjené mokřady v naší krajině.
 

Zábrany vyrostly už na desítkách míst v ČR. Přehled kritických lokalit ČSOP stále doplňuje na svých stránkách www.csop.cz/akcezaba.

Rozrůstá se i databáze zapomenutých mokřadů, tedy míst, kde krajina vodu přirozeně zadržuje. „Za posledních 60 let u nás zmizelo 950 000 hektarů takových zamokřených míst," uvádí ČSOP. Velké mokřady jsou dnes už většinou chráněné. V krajině jsou však podle něj rozesety stovky dalších malých, nenápadných mokřádků, o kterých se moc neví. „Mnohdy ani to, že existují. Jejich ochrana je pak velmi komplikovaná," dodává Petr Stýblo z ČSOP.

Močály, rašeliniště, podmáčené louky, ale třeba i zamokřená dna bývalých rybníků či periodické louže v polích fungují v krajině jako houba - vstřebají obrovské množství vody a tu pak následně pomalu pouští zpět do oběhu, vysvětlují ochránci. Kromě toho jsou posledním domovem řady vzácných rostlin, obojživelníků a ptáků. Aby se taková území účinně chránila, je potřeba o nich především vědět. Na web www.nasemokrady.cz může ten svůj mokřad přidat každý. Ochránci přírody ho prozkoumají a pokusí se zajistit jeho zachování.

Spjata s vodou je i největší dobrovolnická akce v přírodě Ukliďme svět, ukliďme Česko. Čistit se během ní bude i okolí vodních toků, kde bývá nepořádek po vodácích a rybářích. Řadu úklidových akcí plánují sami vodáci. Akce Čistá řeka Sázava proběhne od 6. do 10. dubna, Vltava se bude uklízet na podzim. Nejvíce úklidů přírody proběhne 16. dubna 2016. Více informací a možnosti, kde se do akce zapojit, dobrovolníci najdou na www.uklidmesvet.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist