https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cspl-slibena-vladni-podpora-zdaleka-nestaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČSPL slíbená vládní podpora zdaleka nestačí

14.1.2004 09:53 | DEČÍN (ČIA)
Vládou schválená finanční dotace 25 milionů korun rejdařským společnostem na pokrytí ztrát z říční dopravy způsobené loni suchem neřeší problémy největšího lodního přepravce Československé plavby Labské (ČSPL) Děčín. Za loňský rok dosáhla ČSPL ztráty ve výši více než 100 milionů korun, přestože do poloviny roku 2003 bylo hospodaření společnosti v černých číslech.
 

"Ze státní dotace 25 milionů korun máme dostat zhruba polovinu, a to je velice málo," uvedl pro ČIA šéf rejdařské firmy Miroslav Šefara. Jak dále řekl, firma požaduje prostřednictvím ministerstva dopravy (MD) i Ústeckého kraje podstatné navýšení dotace na krytí loňské ztráty.

Požadavek ČSPL podporuje Ústecký kraj i MD. Jeho náměstek Vojtěch Kocourek pro ČIA uvedl, že jeho resort požaduje na vládě pro rejdařské společnosti 82 milionů korun. O navýšení vládní dotace pro rejdaře bude v příštích dnech se svým stranickými kolegy, sociálními demokraty ministry Zdeňkem Škromachem a Bohuslavem Sobotkou, jednat státutární zástupce hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna.

Podle Šefary bude České republice při vstupu ČR do Evropské unie k 1. květnu letošního roku započítán existující počet nákladních lodí a lodní tonáže. V současnosti provozují české rejdařské firmy zhruba 160 nákladních lodí, z toho 120 lodí ČSPL. Pokud by vláda nenavýšila děčínskému rejdařství státní dotaci na krytí loňských ztrát, musí ČSPL do konce letošního března propustit téměř 100 lidí a prodat některé nákladní lodě. Rejdařstvá ČSPL je součástí AFG Holding a zaměstnává nyní kolem 400 lidí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist