https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/csu-podniky-loni-vyprodukovaly-nejmene-odpadu-od-roku-2014
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČSÚ: Podniky loni vyprodukovaly nejméně odpadu od roku 2014

30.11.2018 01:23 | PRAHA (ČTK)
Podniky loni vyprodukovaly nejmenší množství odpadu od roku 2014, necelých 21 milionů tun.  Ilustrační snímek.
Podniky loni vyprodukovaly nejmenší množství odpadu od roku 2014, necelých 21 milionů tun. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podniky loni vyprodukovaly nejmenší množství odpadu od roku 2014, necelých 21 milionů tun. Množství nebezpečného odpadu ale meziročně vzrostlo o 85 tisíc tun (osm procent). Vyplývá to z ročenky Českého statistického úřadu. Výrazně oproti roku 2016 vzrostly odpady ve zpracovatelském průmyslu, klesly naopak ve stavebnictví či při výrobě a rozvodu energií.
 

Ve zpracovatelském průmyslu z hlediska celkového množství odpadu meziroční nárůst zaznamenala například odvětví výroby textilií (o 92 procent), výroby základních kovů, hutního zpracování kovů a slévárenství (o čtvrtinu), výroby dřevěných výrobků vyjma nábytku (o 14 procent), papíru a výrobků z něj (o 13 procent), elektrických zařízení, motorových vozidel vyjma motocyklů (obojí o devět procent) či potravinářských produktů (o čtyři procenta). Vzrostlo také množství odpadu z velkoobchodu a maloobchodu či opravy a údržby motorových vozidel (o osm procent).

Naopak pokles nastal u podnikových odpadů z těžby (o třetinu), z výroby a rozvodu energií (o 27 procent), v dopravě a skladování (o 15 procent) či ve stavebnictví (o 11 procent). Také některá odvětví zpracovatelského průmyslu zaznamenala pokles, například výroba koksu a rafinovaných ropných produktů (o dvě třetiny).

Z hlediska produkce nebezpečných odpadů se výrazně meziročně změnila situace například v zemědělství, lesnictví a rybářství, kde při podobném celkovém množství odpadů klesl podíl nebezpečných o téměř 40 procent. Podobně například celkové množství odpadu z výroby určitých nekovových minerálních produktů sice vzrostlo o 20 tisíc tun, podíl nebezpečných odpadů ale loni klesl oproti roku 2016 o zhruba 4500 tun.

Opačný trend je viditelný u nebezpečného odpadu z výroby a rozvodu energií, který při celkovém výrazném snížení odpadu narostl o 17 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist