https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/csu-predpoklada-rozsireni-quotprirodnichquot-statistik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČSÚ předpokládá rozšíření "přírodních" statistik

6.11.2001 17:08 | PRAHA (ČIA)
Současné statistiky týkající se životního prostředí se budou zřejmě výrazně rozšiřovat. V rozhovoru pro ČIA to dnes uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Hrbek.
 

Data týkající se životního prostředí přitom podle jeho názoru postupně převáží současný význam dat týkajících se zemědělství. Statistiky v oblasti životního prostředí procházejí podle Hrbka procesem harmonizace a zatímco například struktura tuzemské statistiky týkající se odpadů je na evropské úrovni, sledování ukazatelů v oblasti výdajů do životního prostředí bude třeba rozšířit.

"Rozhodně se také nedá očekávat, že by se stávající výkaz o odpadech z hlediska struktury ztenčoval - očekáváme například rozšíření počtu v současnosti sledovaných položek," konstatoval Hrbek.

Uvedené myšlenky zazněly podle jeho slov na mezinárodním semináři v průběhu veletrhu ENVIBrno, kde ČSÚ svá šetření týkající se životního prostředí prezentoval. Hrbek potvrdil, že zejména v případě statistických zjišťování týkajících se odpadů dojde k prohloubení stávajících šetření, neboť "řada odpadů má povahu druhotných surovin, takže výkazy o jejich užití by měly být součástí surovinové bilance státu".


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist