https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/csu-predstavi-zemedelska-statisticka-data-v-krajich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČSÚ představí zemědělská statistická data v krajích

16.10.2001 17:49 | OLOMOUC (ČIA)
Ve čtvrtek 18. října odstartuje v prostorách Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Olomouci první díl ze seriálu regionálních prezentací výsledků nejrozsáhlejšího polistopadového zemědělského statistického šetření Agrocenzus 2000. ČIA o tom informoval ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiří Hrbek.
 

Smyslem celé akce je podle jeho slov především aplikace statistických dat do podnikatelské praxe. Údaje z Agrocenzu se totiž týkají zejména stavu, struktury a vybavenosti venkovského prostoru, a v budoucnosti by měly sloužit regionům jako základní informace pro investice či budování chybějících sítí z evropských strukturálních fondů. Agrocenzus přitom 2000 proběhl v součinnosti ČSÚ, obecních či městských úřadů a okresních pracovišť ČSÚ.

"O jeho výstupy by se tak měli zajímat zastupitelé na všech úrovních, tedy jak regionální politikové, tak senátoři či hejtmané, protože jde o jejich peníze. Agrocenzus jim totiž poskytuje datově podložený obraz jejich kraje a argumenty pro zlepšování infrastruktury," konstatoval Hrbek. ČSÚ proto podle něj očekává ze strany regionů aktivní přístup a je připraven zpracovat všechny podněty na strukturu dat podle jejich potřeb.

Šetření Agrocenzus 2000 proběhlo ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, jeho celostátní výsledky zveřejnil ČSÚ na jaře letošního rok. V současné době již jsou k dispozici data regionální. Šetření mělo klíčový význam pro stanovení skutečného rozměru českého zemědělství a potřebného rozsahu následných statistických šetření. Projekt byl tak v zájmu jak praktických zemědělců, tak v zájmu celé ČR v rámci předvstupních jednání o pozici českého zemědělství v integrované Evropě.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist