https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctvrtina-lidi-v-plzni-nedodrzuje-novou-vyhlasku-o-popelnicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtvrtina lidí v Plzni nedodržuje novou vyhlášku o popelnicích

2.8.2018 00:12 | PLZEŇ (ČTK)
Magistrátní kontroly zjistily, že z 900 majitelů objektů vyhlášku dodržuje 680, zbývajících 220 ji nerespektuje. /ilustrační foto
Magistrátní kontroly zjistily, že z 900 majitelů objektů vyhlášku dodržuje 680, zbývajících 220 ji nerespektuje. /ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SAKO
Až čtvrtina lidí nedodržuje v Plzni vyhlášku o úklidu popelnic, která začala platit od června. Norma nařizuje majitelům nemovitostí v 75 ulicích centra města uklízet mimo svozové dny popelnice z ulic. Cílem bylo zlepšit pořádek a čistotu. Dosud se někde kolem popelnic opakovaně kupily odpadky a vznikaly skládky. Magistrátní kontroly zjistily, že z 900 majitelů objektů vyhlášku dodržuje 680, zbývajících 220 ji nerespektuje. Město je proto začne upozorňovat na neplnění povinnosti a od září začne zjištěné přestupky pokutovat, řekla včera mluvčí magistrátu Eva Barborková.
 

Podle vyhlášky mohou majitelé domů ve vymezeném území popelnice přistavovat na chodník pouze v den svozu odpadu a týž den do půlnoci je zase musí uklidit. Důvodem pro zavedení vyhlášky byl nepořádek u popelnic zejména kolem Jižního Předměstí, ale i v dalších částech širšího centra.

Vyhláška podle vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Dagmar Kaiferové Svobodové zafungovala. "Snížil se počet černých skládek v území, pocit pro procházející občany i turisty je výrazně příjemnější, snáze se prochází rodičům s kočárky, popelnice už také neblokují parkovací místa," uvedla. Majitelé popelnic podle ní mohou i ušetřit, neboť do jejich nádob už nevhazují odpad lidé z ulice či ti, kteří neměli zajištěn odvoz svého odpadu.

Majitelům, kteří vyhlášku dodržují, městská odpadová firma Čistá Plzeň v srpnu zdarma umyje popelnici. Firma zavádí novou službu mytí popelnic nad rámec blokového čistění, při němž umyje všechny nádoby jedenkrát ročně.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist