https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ctvrty-muz-zraneny-po-uniku-jedovatych-plynu-v-plzni-byl-propusten-z-nemocnice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čtvrtý muž zraněný po úniku jedovatých plynů v Plzni byl propuštěn z nemocnice

21.6.2021 14:03 | PLZEŇ (ČTK)
Firma v součinnosti s policií nyní zjišťuje příčiny havárie. Ilustrační foto
Firma v součinnosti s policií nyní zjišťuje příčiny havárie. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čtvrtý muž, který byl v pátek zraněný při úniku jedovatých plynů v areálu firmy SUEZ v Plzni - Skvrňanech byl už v neděli propuštěn z fakultní nemocnice domů, sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Automatizovaná linka, odkud toxické látky unikly, je odstavená. Situace je na místě je stabilizovaná. Společnost SUEZ spolu s policií podrobně analyzuje veškeré kroky, které neštěstí předcházely, řekla mluvčí firmy Kateřina Kodadová.
 

Po pátečním úniku toxických látek na bázi síry z areálu firmy, která se zabývá čištěním tekutých průmyslových kalů, byli do nemocnice převezeni čtyři lidé. Dva zemřeli v pátek, v sobou podlehl způsobeným zraněním třetí zaměstnanec firmy.

Hasiči na místě ukončili zásah v sobotu. Na neutralizaci uniklého plynu se spolu s nimi podíleli chemičtí specialisté firmy SUEZ a zástupci společnosti, která linku dodala, uvedla Kodadová. Mluvčí krajských hasičů Petr Poncar řekl, že hasiči ještě v pátek ve spolupráci s technologem firmy přečerpali směs mezi zásobníky, v nichž probíhá čištění, aby v každém bylo dost prostoru pro vmíchání potřebného množství neutralizátoru. "Poté, co došlo k zastavení chemické reakce, jsme za stálého zkrápění okolí objektu provedli odvětrání zbytku plynné směsi nahromaděné v okolí technologie," uvedl Poncar.

Firma podle Kodadové v součinnosti s policií nyní zjišťuje příčiny havárie. "To znamená, že sestavujeme časovou osu všech pracovních úkonů provedených během pátečního dopoledne a v předchozích dnech. Analyzujeme vzorky ze všech nádrží umístěných v areálu, revidujeme záznamy z kamer a auditujeme naše vnitřní procesy," popsala. Jako součást preventivních opatření firma prověřuje všechny odpady, které byly na lince do pátku 18. června zpracovávány. Po stanovaní přesné příčiny havárie příjme taková opatření, aby se podobná situace nemohla již nikdy opakovat, uvedla mluvčí.

Na pomoc pro urychlení likvidace následků páteční havárie v plzeňském závodě si firma najala společnost Dekonta. "Její pracovníci právě teď míří do areálu a budou zde v následujících hodinách a dnech pracovat. Ačkoli pracovní vozy společnosti Dekonta díky svému zbarvení mohou z dálky připomínat hasičská auta, nejedná se o hasičský záchranný sbor. Situace je od pátku stabilní, žádný zásah neprobíhá. Jde pouze o pomoc s dočištěním areálu a odběrem potřebných vzorků," dodala Kodadová.

Případem se zabývá policie, která věc prověřuje pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Policie si mimo jiné nechá vypracovat znalecké posudky,


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist