https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cutajar-quotbonnske-rozhovory-jsou-dalsi-etapou-na-ceste-k-celkove-dohodequot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cutajar: "Bonnské rozhovory jsou další etapou na cestě k celkové dohodě"

2.6.2000 16:00 | BONN (EkoList)
Mezivládní rozhovory o klimatických změnách, které proběhnou v Bonnu od 12. do 16. června, mají za úkol připravit cestu k politické dohodě na konferenci v Haagu. "Současné rozhovory v Bonnu, stejně jako další zářijové kolo v Lyonu se musí stát etapou na cestě k celkové dohodě v listopadu," řekl Michael Zammit Cutajar, výkonný tajemník Rámcové konvence OSN o klimatických změnách (UNFCCC).
 

"Doufám, že úspěšná dohoda z Haagu se stane signálem pro zahájení ratifikačního procesu, který povede ke vstupu Kjótského protokolu v platnost od roku 2002," dodal Cutajar.

Cílem červnového zasedání pomocných orgánů UNFCCC v Bonnu bude dosažení pokroku v jednáních o řadě technických a politických otázek týkajících se Konvence a Protokolu. Zahájení formálního jednání obou orgánů (Pomocný orgán pro implementaci a Pomocný poradenský orgán pro vědecké a technologické otázky) bude předcházet týden neformálních rozhovorů.

Velká pozornost při jednáních bude věnována metodice počítání emisí a omezování emisí skleníkových plynů v jednotlivých zemích. S tím souvisí problém započítávání "ponorů" - množství emisí, které jsou pohlceny nově vysazenými lesy.

Další oblastí k projednání jsou "tři pružné mechanismy" - mechanismus čistého rozvoje, společná implementace a obchodování s emisemi. Tyto mechanismy umožňují započítat jednotlivým států zásluhy za snižování emisí v jiných zemích, nepanuje však shoda v tom, zda by měl existovat strop pro započítávání těchto kreditů.

Další a poslední kolo přípravných rozhovorů se uskuteční ve francouzském Lyonu od 11. do 15. září 2000 a budou mu rovněž předcházet neformální rozhovory. Následně pak v nizozemském Haagu proběhne od 13. do 24. listopadu 6. Konference smluvních stran UNFCCC.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist