https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cvvm-lide-si-nepreji-aby-se-sumava-zmensila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CVVM: Lidé si nepřejí, aby se Šumava zmenšila

4.10.2001 14:44 | PRAHA (EkoList)
Zásadnější zmenšení rozlohy Národního parku Šumava (NPŠ) odmítá velká většina české veřejnosti. Vyplývá to z výsledků výzkumu veřejného mínění, který pro Hnutí DUHA zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
 

Lidem by příliš nevadilo, kdyby se z území NPŠ vyňala méně cenná území (např. pole) na jeho okraji. Pro se vyslovilo 42 procent respondentů, proti 39 procent. Ovšem "s podstatným zmenšením" NPŠ nesouhlasí celých 77 procent lidí, pro zmenšení se vyslovilo pouhých sedm procent. "Průzkum ukázal, že drtivá většina české veřejnosti se zmenšením národního parku na Šumavě rozhodně nesouhlasí," komentoval výsledek Jaromír Bláha, vedoucí lesního programu Hnutí DUHA.

Druhým problémem, k němuž se dotázaní vyjadřovali, byl způsob boje proti kůrovci v I. zónách NPŠ. Pro kácení napadených stromů je 30 procent lidí. Naopak názor, hájený Hnutím DUHA (tedy napadené stromy nekácet), zastává 38 procent respondentů.

Proti razantnímu zmenšování parku se staví i většina obcí, které se na jeho území nacházejí, i představitelé Jihočeského a Plzeňského kraje.

Výzkum zadalo Hnutí DUHA v době, kdy Sněmovna projednává poslanecký návrh zákona o NPŠ. "Hrozí, že se objeví i návrhy na odtržení některých unikátních území, například pralesa na Smrčině," říká o důvodech, proč se její organizace chtěla zeptat na názor občanů, mluvčí Hnutí DUHA Karolína Šůlová.

Ekologičtí aktivisté ostře kritizují také pozměňovací návrh, který připravilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). "Kužvartovi úředníci například chtějí nařídit povinné kácení každého kůrovcem napadeného stromu v nejcennějších zónách parku, za určitých podmínek dokonce i zde povolit použití pesticidů nebo betonování koryt řek, umožnit vznik soukromých honiteb v národním parku," vypočítává jednotlivé sporné body Jaromír Bláha.

Zákon, který navrhli poslanci Miroslav Máče (ČSSD), Vojtěch Filip (KSČM) a Libor Ambrozek (KDU-ČSL) prošel na poslední předprázdninové schůzi Sněmovny prvním čtením a nyní by jej měl projednat sněmovní výbor pro životní prostředí.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist