https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cykliste-projedou-cr-od-zapadu-na-vychod-podpori-sber-baterii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cyklisté projedou ČR od západu na východ. Podpoří sběr baterií

22.6.2017 09:00 | PRAHA (ČTK)
Sběrných míst po celé zemi funguje přes 20 tisíc. Jen necelá polovina baterií, které jsou v ČR poslány do oběhu, však končí na recyklaci. / ilustrační foto
Sběrných míst po celé zemi funguje přes 20 tisíc. Jen necelá polovina baterií, které jsou v ČR poslány do oběhu, však končí na recyklaci. / ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Na potřebu třídění a recyklace použitých baterií upozorní v září akce Recyklojízda 2017. Tříčlenný tým na kolech poháněných bateriemi projede Českou republiku od západu na východ. Při cestě, která odstartuje 5. září v Aši na Chebsku a skončí 14. září v nejvýchodnější obci republiky Bukovci na Frýdeckomístecku, urazí cyklisté přes 700 kilometrů. ČTK to včera sdělila mediální manažerka projektu Jana Čechová. V Česku je recyklována ani ne polovina baterií v oběhu.
 

Účastníci jízdy mají naplánováno 23 zastávek v českých a moravských městech. Navštíví městské a obecní úřady a hodlají diskutovat s kolemjdoucími na náměstích nebo v parcích. Se vzdělávacím programem Recyklace hrou zavítají do některých škol.

„Chceme jít mezi lidi, mluvit s nimi o tom, že i když se někomu mohou zdát baterky malé, do koše rozhodně nepatří. Je potřeba je odnášet na sběrná místa, odkud putují na recyklaci. Chráníme tím životní prostředí,“ poukázala členka týmu Recyklojízd Eva Gallatová.

Sběrných míst po celé zemi funguje přes 20 tisíc. Jen necelá polovina baterií, které jsou v ČR poslány do oběhu, však končí na recyklaci.

"Když hodíte baterii do popelnice na směsný odpad, skončí na skládce nebo ve spalovně. V obou případech se z ní uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody," přiblížila Čechová.

Stěžejním cílem Recyklojízdy je proto přesvědčit lidi, aby použité baterie odevzdávali k recyklaci.

Akce se může zúčastnit každý. Kdekoliv na trase se k týmu mohou připojit další zájemci a absolvovat část cesty, ať už pojedou na elektrokolech, klasických bicyklech nebo koloběžkách, vítáni jsou i běžci.

Recyklojízdu organizuje nezisková společnost ECOBAT, která v České republice již 15 let zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií. Informace o projektu a jeho přípravách pořadatelé průběžně aktualizují na facebookovém profilu Recyklojízda 2017 a na internetových stránkách www.ecobat.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist