https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cyklojizda-jako-inspirace-pro-evropsky-den-bez-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřCyklojízda jako inspirace pro Evropský den bez aut

17.9.2004 11:28 | PRAHA (EkoList)
"Pojedeme pomalu, nebudeme jezdit po chodníku a ohrožovat chodce. Prosím špuntaře, aby opět zabránili najíždění aut mezi cyklisty. Užijte si pěknou cestu Prahou," popřál všem účastníkům tradiční cyklojízdy Jan Bouchal z Auto*Matu. Chvíli na to se z náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze vydalo na stosedmdesát cyklistů na projížďku po klidných i rušných ulicích Prahy.
 

Pražské cyklojízdy se konají tradičně každý třetí čtvrtek v měsíci, vyjíždí se v 18:00 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad. Účastnící jízd se snaží nenásilnou formou poukázat na neutěšený stav cyklistické dopravy v Praze. Mnozí z účastníků používají kolo jako plnohodnotný dopravní prostředek i ve svém civilním životě, což často deklarují nálepkami na svých kolech. Jezdí s ním do školy, do práce, za kulturou, na nákupy - podobně, jako jiní jezdí autem. Cyklistům však narozdíl od řidičů chybí v Praze dopravní infrastruktura - bezpečné cyklostezky nebo předřazená místa na semaforech. Včerejší jízda navíc posloužila v rámci Evropského týdne mobility jako inspirace pro ostatní Pražany pro středu 22. září, na kdy je vyhlášen Evropský den bez aut. "Zkuste tento den nechat své auto doma a jet do práce na kole, městkou dopravou a nebo jít prostě pěšky. Můžná budete překvapeni, v jak krásném městě žijete," vyzývá Jan Bouchal. Cyklisté během jízdy rozdávali řidičům i chodcům informační materiály o cyklistické dopravě a smyslu cyklojízd.

Cyklojízdy nejsou jen pro otrlé městské cyklisty - na cyklojízdu můžou mladí i staří, můžete s sebou vzít i malé děti, ať už na nosiči či na dětských kolech. V chumlu jiných cyklistů se budete cítit bezpečni, jednak v úvodu zmiňovaní špuntaři vždy zablokují auta na křižovatkách tak, aby nemohli zajíždět mezi cyklisty, jednak mají cyklojízdy policejní doprovod. Policisté se v počátcích jízd snažili, aby cyklisté co nejméně překáželi automobilové dopravě. Jenže cyklisté, i když zabrali třeba celou šíři magistrály, nijak výrazně provoz nezpomalili. Nyní policejní auto na konci pelotonu zkliďnuje některé neróznější řidiče, kteří by měli snahu proplést se chumlem cyklistů. Cyklisty stráží i policisté na motocyklech, kteří zastavují provoz na křižovatkách tak, aby mohli všichni cyklisté bezpečně projet přes jinak rušné křožovatky a peloton se neroztrhal.

Včerejší cyklojízda byla zakončena večerním koncertem skupin Pohřební kapela a Vertigo v Kafárně na kus řeči na Vinohradech.

Informace o pražských cyklojízdách naleznete na http://jizdy.cyklopraha.cz. Cykljízdy se konají i v Brně, Olomouci, Bratislavě a Prešově. Informace o nich naleznete na http://cyklojizdy.ecn.cz.
Informace o občanské iniciativě Auto*Mat naleznete na www.automat.ecn.cz.

Auto*Mat může být i móda Na začátek jízdy se přišli někteří jen podívat
Jiní jeli s ostatními
Zmutované kolo
Těžký život dokumentaristy
S maminkou na projížďce
Kolik nás asi tak je? Sto? Stosedmdesát?
Šumavská ulice
Bude z toho další Český sen?
Magistrála směrem do Holešovic
Ve dvou se to lépe šlape
Václavské náměstí
Policista si s cyklisty ujasňuje trasu
O jedno auto míň
Policisté hlídali, aby automobily nenajížděly na cyklisty
Myslím to upřímně
Cyklisté se vydali z náměstí Jiřího z Poděbrad na projížďku Prahou. Večer byl pro zájemce koncert skupiny Pohřební kapela a Vertigo.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist