https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cyrilometodejska-stezka-je-nove-kulturni-stezkou-rady-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cyrilometodějská stezka je nově Kulturní stezkou Rady Evropy

20.6.2021 00:51 | ZLÍN (ČTK)
Pohořelice, okres Zlín. Duby při Cyrilometodějské cestě, směr Napajedla.
Pohořelice, okres Zlín. Duby při Cyrilometodějské cestě, směr Napajedla.
Foto | Palickap / Wikimedia Commons
Cyrilometodějská stezka je nově Kulturní stezkou Rady Evropy. Certifikaci pro svůj mezinárodní projekt získal Zlínský kraj jako první v České republice. Zapsal se tak do historie certifikovaných kulturních stezek rovněž jako první stezka zaměřená na slovanské kulturní dědictví, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. Od uznání si kraj slibuje další rozvoj mezinárodního kulturního turismu. Aktuálně je podle zástupců kraje držitelem evropského uznání 45 kulturních stezek.
 

"Věříme, že díky získání tohoto jedinečného titulu se ještě více zvedne zájem o cyrilometodějský kulturní odkaz nejen ve Zlínském kraji, ale v celé střední Evropě a dalších zapojených zemích. Na stezce, kterou tvoří značené trasy, historické, kulturní a jiné památky, tematické akce a vzdělávací programy, si najde každý to své. Ať už chce poznávat původní, slovanskou kulturu, nacházet místo pro odpočinek nebo aktivně trávit volný čas," uvedl náměstek hejtmana Lubomír Traub (ODS).

Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) o zisk certifikátu usiloval kraj s partnerskou sítí sdružení právnických osob Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje a jeho zlínského sekretariátu dlouhou dobu. "Náš kraj tím získává obrovský potenciál," řekl Holiš. Sdružení kraj založil v roce 2013 spolu s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy, kdy se připomínalo 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Moravu. Síť reprezentovaná více než 90 partnery napříč střední a jihovýchodní Evropou svými aktivitami podporuje živý cyrilometodějský odkaz a hodnoty založené na respektování a dialogu mezi lidmi rozličných kultur a vyznání.

Podle ředitelky Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje Martiny Janochové je udělené uznání oceněním všech generací, které cyrilometodějskému odkazu věnovaly nebo věnují svoji pozornost a péči. "Je také vstupenkou na pole mezinárodního a udržitelného turismu a je na nás, jak naplno ji využijeme pro šíření cyrilometodějských sjednocujících idejí, zvýšení návštěvnosti i vlastní územní rozvoj," řekla Janochová.

Oficiální členskou síť sdružení tvoří členové ze šesti zemí, a to České republiky, Slovenska, Řecka, Bulharska, Slovinska a Maďarska. Značené cyrilometodějské trasy mají dohromady asi 750 kilometrů. Lákají k putování přírodní krajinou a poznávání stěžejních míst spjatých s velkomoravskou nebo cyrilometodějskou tradicí. Jde většinou o archeologická naleziště a archeoparky, sakrální památky včetně poutních míst a jiné kulturní a historické památky, například hrady nebo muzea. Podrobnosti o stezce a sdružení jsou k dispozici na webových stránkách www.putujmebezhranic.cz nebo www.cyril-methodius.cz.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist