https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/d3-nesouhlas-verejnosti-s-vystavbou-trasy-pres-jilove-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

D3: Nesouhlas veřejnosti s výstavbou trasy přes Jílové roste

13.1.2002 11:50 | PRAHA (ČIA)
Nesouhlas laické i odborné veřejnosti s plánovanou výstavbou dálnice D3, která by měla v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a česko-rakouskou státní hranicí a která by měla vést mimo jiné přes Jílové u Prahy, stále roste. Potvrdila to i debata zástupců zainteresovaných stran, která se uskutečnila tento týden při příležitosti předpremiérového promítání dokumentu o dálnici D3 v pražském kině Evald.
 

Promítání se zúčastnili například ministr životního prostředí Miloš Kužvart, starosta Benešova Mojmír Chromý, starosta Miličína Milan Poustecký či zástupce Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Pavel Šváb. Právě ten jediný obhajoval nutnost výstavby dálnice v navržené trase. Hlavním argumentem ŘSD pro výstavbu bylo tvrzení, že z hlediska mezinárodních závazků je dálnice D3 nezbytná. To nikdo z přítomných nezpochybnil, otázkou ale je, zda tato dálnice musí nezbytně vést například právě přes Jílové u Prahy.

Při této besedě se znovu objevila snaha rekonstruovat stávající silnici I. třídy I/3, vedoucí od Mirošovic přes Benešov do Tábora, na parametry rychlostní komunikace dálničního typu. Tato snaha by se podle přítomných starostů a v zásadě i ministra Kužvarta měla stát základem alternativní studie k současnému návrhu vedení dálnice D3. Další diskuse o možné trase uvedené dálnice závisí na výsledku projednání územního plánu Pražského regionu. K zahájení diskusí nad tímto plánem by mělo dojít v nebližších dnech.

Dokument o dálnici D3 s názvem "Hra o krajinu", který se zabývá nejspornějším úsekem plánované dálnice s přechodem přes Sázavu a ve kterém vedle místních občanů prezentují své názory například spisovatel Ludvík Vaculík či ministři Kužvart a Schling, je určen pro širokou veřejnost a ve středu 16. ledna od 20 hodin ho bude na druhém programu vysílat Česká televize.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist