https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/daily-mail-kvuli-pachu-automobilu-nemohou-vcely-najit-kvetiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Daily Mail: Kvůli pachu automobilů nemohou včely najít květiny

21.4.2008 09:34 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Intenzivní vůně květin a bzučení včel jsou jasnými známkami přicházejícího léta. Podle vědců jsou však oba tyto jevy značně ohroženy kvůli ovzduší znečištěnému výfukovými zplodinami. Ty znemožňují květinám vysílat svoji vůni a tím narušují chování hmyzu, píše deník Daily Mail.
 

Včela medonosná při sběru pylu.
Včela medonosná při sběru pylu v Del Mar Fairgrounds.
Foto: Jon Sullivan/Wikimedia Commons

Podle vědců znečištění ovzduší dramaticky zmenšuje vzdálenost, na kterou jsou květiny schopné vysílat svoji vůni. Kvůli tomu pak nemohou přilákat včely a další hmyz, který nutně potřebují k opylování. To v důsledku ohrožuje i počty hmyzu, protože včely nejsou schopné najít nektar v květech, který je pro ně zdrojem potravy.

Jose Fuentes z univerzity ve Virginii, autor výzkumu, deníku Daily Mail řekl: "Molekuly vůně produkované květinami v málo znečištěném prostředí mohou urazit vzdálenost tisíc až dvanáct set metrů. Dnes ale dosahují jen vzdálenosti dvě stě až tři sta metrů." To výrazně zhoršuje možnost, že včely a další hmyz květiny najdou.

Studie financovaná Národním vědeckým fondem USA zkoumala hledíky a jejich schopnost vydávat vůni. Podle ní jsou molekuly vůně produkované květinou velmi rychle pohlceny znečisťujícími látkami v ovzduší - dusíkatými sloučeninami (NO X) a ozónem, tedy emisemi z automobilové dopravy. Kvůli interakci s těmito látkami pak nejsou květiny na větší vzdálenost cítit.

Kvůli tomu se včely a další druhy hmyzu, které se spoléhají na vůni jako na maják ukazující cestu ke sladkému nektaru, nemohou ke květinám dostat a najít dostatek potravy. Květiny, které na hmyz zase spoléhají kvůli opylování, tak čekají marně. Vědci zjistili, že počet včel opylujících většinu druhů zemědělských plodin na celém světě klesá.

Množství včel v minulých letech uhynulo také v souvislosti s nemocí včelstev CCD (Colony Collapse Disorder). Při tomto jevu vymře v krátkém čase včelí úl či celá včelí kolonie. Podle deníku Daily Mail byla CCD zničena celá čtvrtina včelstev chovaných v USA kvůli medu. Nemoc se v poslední době objevuje i v Evropě a její příčina zatím není známa.

Podle článku Gwyneth Reesové v deníku Daily Mail z 20. dubna 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist