https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/daily-mail-tesco-vozi-kurata-kvuli-jejich-zabaleni-stovky-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Daily Mail: Tesco vozí kuřata kvůli jejich zabalení stovky kilometrů

21.3.2008 09:18 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Obchodní řetězec Tesco se v Británii stal terčem ekologických organizací, protože vyšlo najevo, že jím prodávaná místní kuřata se před tím, než skončí v regálech supermarketů, projedou více než 1 600 kilometrů. Největší britský supermarket posílá kuřata ze Skotska na osm set kilometrů dlouhou cestu do Essexu, kde je zabalí a pošlou zase zpátky do obchodů, píše deník Daily Mail.
 

Velkochov drůbeže
Velkochov drůbeže.
Foto: Nadace na ochranu zvířat

Podle ochránců je takové chování nesmyslné a takto prodávané maso působí neúměrnou zátěž životnímu prostředí. "Zákazníci jsou přesvědčeni, že kupují místní, tedy skotské maso, které by mělo být životnímu prostředí příznivější, přitom však kupují výrobek s velkou ekologickou zátěží," řekla Daily Mail Vicki Hirdová z organizace Přátelé Země (FoE). Podle ní je otázkou, kolik takových zbytečných "jídlo-kilometrů" přináší centralizovaný systém produkce masa velkého obchodního řetězce. "Je to naprosto nelogické chování generující navíc obrovské množství emisí skleníkových plynů, které mají negativní dopad na klima," říká Richard Watts z organizace Sustain.

Podle něj má výroba potravin velký vliv na objem britských emisí skleníkových plynů. "Takové praktiky jsou tím prvním, co by si měly firmy odpustit, jestliže to myslí skutečně vážně s odpovědností ke klimatické krizi," řekl Watts pro Daily Mail. Ochránci životního prostředí již dlouhodobě poukazují na problémy spojené s dopravou potravin ze vzdálených oblastí, včetně tropického ovoce a zeleniny.

Společnost Tesco říká, že posílá svá kuřata na dlouhou cestu do Essexu, protože její balicí linka ve Skotsku byla před čtyřmi měsíci uzavřena. Společnost odmítla sdělit, kolik kuřat absolvovalo šestnáct set kilometrů dlouhou cestu, ale prý jde jen o dočasné opatření, než se podaří zprovoznit novou balicí linku. "Víme, že toto řešení není ideální, ale jedinou alternativou by bylo přestat prodávat skotská kuřata, což by znamenalo nechat na holičkách jak místní zemědělce, tak zákazníky," řekl tiskový mluvčí společnosti Tesco. Nová linka za dva milióny liber by měla být spuštěna co nejdříve.

Doprava potravin je zodpovědná za čtvrtinu všech kilometrů, které najezdí kamiony na britských silnicích, a také za čtvrtinu emisí skleníkových plynů pocházejících z dopravy, píše deník Daily Mail.

Podle článku Vanessy Allenové v deníku The Daily Mail 18. 03. 2008.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist