https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/daily-times-prelidneni-rozvojovych-zemi-prinasi-zivotnimu-prostredi-mnoho-problemu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Daily Times: Přelidnění rozvojových zemí přináší životnímu prostředí mnoho problémů

10.3.2008 09:26 | PRAHA/KARÁČÍ (Ecomonitor)
Největší hrozbou pro životní prostředí v rozvojových zemích je přelidnění a špatné hospodaření s přírodními zdroji. Na mezinárodním workshopu nazvaném "Globální environmentální konflikty: Změna a adaptace" se na tom shodla řada světových odborníků. Informoval o tom deník Daily Times
 

Šanghaj
Šanghaj, největší čínské město. Tato fotografieje zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Peoples Republic of China"
Foto: www.wikipedia.org

Přelidnění je problémem zejména v městských oblastech rozvojového světa. Podle italské odbornice z University IUAV v Benátkách Margherity Turvaniové je proto důležité zajistit dobrý způsob hospodaření právě v těchto oblastech. Jsou totiž zatíženy obrovskou mírou migrace z venkova a do budoucna se v nich předpokládá další nárůst populace. "Podle současných odhadů by se do roku 2020 měla populace v asijských městech zvýšit až o 50 %. Tento populační nárůst ohrozí možnost zajištění pitné vody a základní zdravotní péče," uvedla doktorka Turvaniová.

Ta označila za hlavní příčinu klimatických změn a celkové degradace životního prostředí špatné hospodaření s přírodními zdroji. Uvedla také, že v rámci snahy o zlepšení životního prostředí je nutné, aby rozvinuté státy přesunuly moderní technologie na území zemí rozvojových. Rozvinuté země by totiž měly převzít zodpovědnost za změny globálního klimatu. Jsou to totiž právě ony, které těmto změnám skrze své neudržitelné vzorce spotřeby nejvíce přispívají. Rozvinuté země jsou proto dle doktorky Turvaniové ve vztahu k zemím rozvojovým velkými dlužníky.

Prorektor Univerzity v Karáčí Pirzada Qasim Raza Siddiqui v souvislosti s diskutovaným problémem vyzval v rámci workshopu k vyvinutí většího úsilí proti environmentálním změnám. "Velká města, jako je Karáčí, bojují o zajištění základních potřeb, například o pitnou vodu. Environmentální degradace a boj proti ní proto pro nás představuje obrovskou výzvu," uvedl.

Podle článku ‘Environment going bust because of too many people’ na serveru Daily Times


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist