https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalibor-strasky-hlasovani-o-temelinu-neni-hlasovanim-o-jaderne-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dalibor Stráský: Hlasování o Temelínu není hlasováním o jaderné energetice

11.5.1999 16:00 | PRAHA (EkoList)
O osudu jaderné elektrárny Temelín bude tuto středu večer jednat česká vláda. Jednání začne po skončení schůze Poslanecké sněmovny přibližně v 19:30 a očekává se, že skončí až po půlnoci.
 

"Zprávou, kterou MŽP předložilo 30. dubna vládě jsme chtěli zrekapitulovat to, co jsme věděli a především přinést něco nového," řekl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD) a ředitel sekce politiky životního prostředí Lubomír Petružela. Zároveň zdůraznil, že argumentace MŽP proti dostavbě Temelína přináší nové důkazy, které je potřeba přezkoumat a nově o nich rozhodnout. Společně s poradcem ministra Kužvarta Daliborem Stráským připustili, že MŽP ve své zprávě o přeměně výstavby JETE na alternativní způsob využití částečně opustilo rovinu argumentů ekologických a soustředilo se na ty ekonomické.

Náměstek Petružela dále řekl, že čtvrteční rezoluce Evropského parlamentu české vládě není přímou výzvou k zastavení výstavby Temelína, ale pouze snášením argumentů ve prospěch takového rozhodnutí. "Jde o určitý názor spíše politického než odborného charakteru. Poslanci EP tak okomentovali pouze současný stav věcí," dodal Petružela. K zítřejšímu rozhodování vlády pak Dalibor Stráský předeslal, že hlasování o Temelínu není hlasováním o jaderné energetice, neboť například JE Dukovany bude v provozu ještě 20 let.

"Jsme v situaci, kdy Temelín už není pouze záležitostí investora a dodavatele, ale kdy o něm bude rozhodovat vláda," říká den před definitivním rozhodnutím o osudu JETE exministr životního prostředí Martin Bursík (KDU-ČSL). "Vláda se také poprvé nemusí opírat pouze o údaje dodávané investorem stavby, společností ČEZ, ale může využít nezávislého posouzení expertním týmem," dodává Bursík.

Z průzkumu veřejného mínění, který provedla agentura Focus na zakázku Evropského fóra pro efektivní využívání energie (EFEE), jednoznačně vyplývá, že přes 36% českých občanů je spíše pro program úspor, zatímco spíše pro jaderné zdroje je pouze necelá čtvrtina z dotázaných. Focus se ve svém výzkumu zabýval také srovnáním důvěry veřejnosti jednotlivým účastníkům sporu o JETE. Nejlépe z toho vyšel ministr Miloš Kužvart, jen o něco méně lidé důvěřují ekologickým iniciativám. Naopak nejmenší důvěru u lidí má ministr průmyslu a obchodu Grégr.

Naopak podle výzkumu, který včera zveřejnila agentura STEM a který vypracovala na zakázku akciové společnosti ČEZ, jsou dvě třetiny občanů pro dostavbu temelínské elektrárny.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist