https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalnice-pres-stredohori-by-mohla-vest-tunelem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dálnice přes Středohoří by mohla vést tunelem

16.9.2003 10:29 | PRAHA (ČIA)
Ministerstvo životního prostředí chce s ministerstvem dopravy dodatečně dojednat změny, které by zmírnily dopad dálnice přes České středohoří na tamní vzácnou přírodu. Jednou z variant v šestnáctikilometrovém úseku přes Středohoří je podle dnešních Hospodářských novin více než tříkilometrový tunel pod nejcennější částí této chráněné oblasti. Ministerstvo dopravy zatím počítá se dvěma kratšími tunely o celkové délce asi 900 metrů.
 

"Intenzívně jednáme s ministerstvem dopravy a zdá se, že v rámci nynějších možností bychom mohli najít šetrnější variantu," řekl náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. Tomuto resortu hraje do karet veřejný ochránce práv Otakar Motejl, který minulý týden vyzval státní úřady, aby dálnice byla k přírodě co nejšetrnější. "V současnosti nenalézám rozumný důvod pro to, aby úpravy, které zmírní vliv dálnice D8 na krajinný ráz, nebyly uskutečněny," uvedl Motejl.

Na ombudsmana se obrátili ochránci přírody, kteří stavbu dálnice kritizují už roky. Jako nejkrajnější kompromis přitom považují vyhloubení několikakilometrového tunelu. Tvrdí, že tunel by ochránil krajinný ráz i vzácné živočichy, jako jsou zmije či mloci. Speciální výjimku pro stavbu dálnice přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří vydalo ministerstvo životního prostředí už před dvěma roky. Tehdejší ministr Miloš Kužvart (ČSSD) už tehdy o tunelu uvažoval, ale nakonec podlehl tlaku své strany.

Obě ministerstva se musí do konce září k Motejlově stanovisku vyjádřit. Ministerstvo dopravy tvrdí, že vliv dálnice na okolní přírodu nebude velký. "Uznávám, že tato trasa je zásahem do ekologického systému Středohoří, ale není to zásah, který by vedl k devastaci," prohlásil ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL), který v současnosti nevidí důvod cokoli na schválené trase měnit.

Státní Ředitelství silnic a dálnic, investor stavby, uvedlo, že se v přípravě dálnice postupovalo podle platných zákonů a stavba se posuzovala i podle vlivu na životní prostředí. Varovalo, že varianta s tříkilometrovým tunelem by prodloužila dokončení dálnice až o pět let a podražila o tři miliardy korun. "Dostali bychom se na začátek přípravy stavby," upozornil Alois Lichnovský, ředitel závodu Praha. Podle plánů by měla být dálnice průjezdná v roce 2006 až 2007.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist