https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalnici-d-47-bude-nadale-stavet-izraelsky-investor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dálnici D 47 bude nadále stavět izraelský investor

27.11.2002 18:01 | PRAHA (ČIA)
Výstavbu dálnice D 47 mezi Lipníkem nad Bečvou a česko - polskou hranicí u Bohumína bude i nadále realizovat izraelská společnost Housing & Construction. Vyplynulo to ze závěrů dnešního jednání zástupců této společnosti s poradenským týmem ministerstva dopravy a spojů (MDS). ČIA o tom informovala tisková mluvčí resortu Ludmila Roubcová.
 

Podle jejích slov se obě strany předběžně dohodly na dalších podmínkách jednání o některých ustanoveních realizační dohody, která stát z hlediska dalšího postupu realizace projektu považuje za problematická. "Uzavření konečné dohody o harmonogramu a obsahu dalších jednání se plánuje do konce letošního roku," zdůraznila Roubcová. Konečná verze smluvní dokumentace celého projektu by pak měla být předložena vládě k projednání a schválení nejpozději do konce března 2003.

Vláda se rozhodla zahájit nová jednání s izraelskou firmou Housing & Construction o výstavbě dálnice D 47 do Ostravy na základě požadavku ministra dopravy a spojů Milana Šimonovského (KDU-ČSL). Cílem jednání mělo být dostat ze smlouvy některá pro stát nepřijatelná rizika. Ministr také vyslovil podezření z korupce při sjednávání kontraktu.

Dálnice D 47 je první vlaštovkou, pokud jde o vstup soukromého kapitálu do výstavby dálnic v ČR. Podle zákona totiž mohl zatím dálnice stavět pouze stát. Výstavba dálnice D 47 se financuje metodou B. O. T. (Build, Operate, Transfer - postav, provozuj, předej), tedy spoluprací státu a soukromého kapitálu. Stát by měl za 30 let provozování dálnice jejím investorem zaplatit celkem maximálně 125 miliard dolarů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist