https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalnicni-obchvat-plzne-bude-zrejme-dokoncen-v-roce-2006
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dálniční obchvat Plzně bude zřejmě dokončen v roce 2006

4.12.2001 19:10 | PLZEŇ (ČIA)
Ústavní soud odmítl stížnost odpůrců trasy dálničního obchvatu Plzně, kteří požadovali, aby se spor vrátil znovu k přešetření k Vrchnímu soudu. Stížností podalo 40 vlastníků pozemků, společně s obcemi Štěnovice a Útušice. Rozhodnutí Ústavního soudu tak zřejmě definitivně ukončilo desetileté spory o trasu dálničního obchvatu. Dnes o tom novináře informoval starosta Štěnovic Jan Nový.
 

Podle Ústavního soudu nebyla práva obcí a majitelů pozemků dotčena. V platnost tak vstupuje verdikt Vrchního soudu, který letos v březnu potvrdil územní rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, jež prosadilo kontroverzní trasu vrchem Val u obce Štěnovice. "Nyní se především zasadíme o to, aby negativní dopady stavby na životní prostředí byly minimální," uvedl Nový. Půjde například o nahrazení některých protihlukových stěn valy a délku tunelu vrchem Val.

Po výroku Ústavního soudu je velmi pravděpodobné, že obchvat bude hotový do roku 2006. Už do dvou let by se Plzeň mohla zbavit tranzitní dopravy. Okrajové části obchvatu má v roce 2003 provizorně spojit takzvaná vojenská silnice II/180.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist