https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-dve-znacky-ekologicky-setrny-vyrobek-ziskaly-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další dvě značky Ekologicky šetrný výrobek získaly kotle

26.10.2000 08:22 | BRNO (EkoList)
Na devátém mezinárodním veletrhu Envibrno, který právě probíhá na brněnském Výstavišti, získali výrobci kotlů další dvě certifikované známky Ekologicky šetrný výrobek (EŠV) pro své produkty. Certifikovanou značku získaly automatické teplovodní kotle na biomasu KWB od firmy Hamont Sedliště a závěsný teplovodní plynový kotel pro domácnosti Therm Pro 14 od firmy Thermona Zastávka u Brna. Firma Hamont již získala druhou značku EŠV, Thermona dokonce třetí.
 

Kotel

Schéma teplovodního kotle na biomasu KWB od firmy Hamont, který byl na Envibrnu oceněn známkou EŠV. Zdroj: Hamont

Kotle jsou nyní označovány známkou EŠV podle čtyř směrnic. V kategorii malých závěsných plynových kotlů (směrnice 11), kam patří i čerstvě oceněný výrobek Thermony, bylo uděleno 12 známek. V kategorii kotlů na biomasu (směrnice 13), kam patří i kotle KWB od Hamontu, bylo oceněno 7 výrobků. Další směrnice (05 a 06) upravují certifikaci plynových kotlů s atmosférickým, respektive tlakovým hořákem. Dohromady je dnes vydáno 13 platných známek EŠV v obou kategoriích (11 a 2). EkoListu to dnes potvrdil Petr Sifríd z Agentury pro EŠV.

Jak dnes EkoListu řekl Immo Bellman z Ministerstva životního prostředí (MŽP), v rámci českého ekolabellingového programu (ekolabelling je název pro označování ekologicky šetrných výrobků) bylo dosud označeno 250 výrobků od 43 výrobců. Dvacet sedm výrobců jsou české firmy, šestnáct je zahraničních. V současnosti se u nás označují výrobky ve 26 kategoriích.

Česká vláda v létě (19. července) přijala usnesení, kterým uložila jednotlivým ministrům propagovat EŠV. EŠV se mají stát jedním z kritérií ve výběrových řízeních na státní zakázky a upřednostňovat EŠV při nákupech pro jednotlivá ministerstva.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist