https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-objevy-v-amaterske-jeskyni-se-podle-jeskynaru-daji-cekat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další objevy v Amatérské jeskyni se podle jeskyňářů dají čekat

15.1.2019 06:00 | OSTROV U MACOCHY (ČTK)
Stará Amatérská jeskyně byla objevena před 50 lety.
Stará Amatérská jeskyně byla objevena před 50 lety.
Foto | © Jiří Komárek www.JiriKomarek.net / Wikimedia Commons
Další objevy v Amatérské jeskyni v Moravském krasu, která je nejdelším jeskynním systémem v ČR, se ještě dají čekat. Jeskyňáři popisují desítky metrů nových chodeb. Chystá se i vydání komplexní mapy celého systému, řekl předseda speleologické organizace Plánivy Petr Polák, který s kolegy v této oblasti krasu bádá v podzemí. Stará Amatérská jeskyně byla objevena před 50 lety.
 

Bádání v jeskynním systému podle Poláka soustavně pokračuje. "Nyní jde především o výkopové práce, a to za účelem nalezení pokračování chodeb, které jsou zanesené sedimenty vlivem geologického vývoje. Mluvit také můžeme o potápěčských pokusech v zatopených prostorách či o lezení do ještě neprozkoumaných jeskynních komínů," uvedl Polák.

Výkopovými pracemi se ročně odhalí několik desítek nových metrů systému. Záleží ale na tom, zda se jeskyňáři někam prokopou. "Někdy to jsou jen vytěžené kubíky materiálu, které nevedly k žádným objevům. V posledních letech se ale podařily další dílčí objevy, které systém prodloužily o stovky nových metrů," uvedl Polák.

Za jedním z největších objevů v posledních letech ale podle něj stál potápěčský výzkum. Jeskyňářům se takto podařil objevit takzvaný šošůvský koridor, který má délku více než kilometr. Badatelům však v nových objevech pomáhá i sucho v posledních několika letech, které snížilo hladinu vody v zatopených částech. "Například v roce 2017 se takto podařilo zmapovat prostory, které jsou normálně zatopené, ale díky poklesu vody byly na suchu. Opět šlo o nějaké stovky metrů," uvedl Polák.

V Amatérské jeskyni aktivně působí tři skupiny České speleologické společnosti, dohromady 20 až 30 lidí. Výzkumy tam podle Poláka ale dělá třeba i Univerzita Karlova, hydrometeorologický ústav či Česká geologická služba, věnují se odběru vzorků skapových vod nebo klimatickým měřením.

Chystá se také vydání komplexní mapy celého systému. "Ucelený a detailní popis systému ještě nikdy nevyšel. Jeho vydání je v plánu asi v roce 2020," uvedl Polák. Doplnil, že na podzim se chystají dny otevřených dveří v jeskyni, plánuje se i výstava.

Veřejnosti nepřístupná Amatérská jeskyně, která je v prostoru mezi propastí Macocha a obcemi Sloup a Holštejn, je nejdelším jeskynním systémem v ČR s délkou prozkoumaných prostor asi 40 kilometrů. Stará Amatérská jeskyně byla objevena před 50 lety, 18. ledna 1969. V krasu je více než 1100 jeskyní. Trvale zpřístupněno je jen pět z nich. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně spojené s propastí Macocha. Ročně si je prohlédne 200.000 turistů z celého světa. Atrakcí Punkevních jeskyní je plavba po podzemní řece.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist