https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-osud-hnedouhelnych-dolu-zavisi-na-privatizaci-cezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další osud hnědouhelných dolů závisí na privatizaci ČEZu

23.10.2001 12:54 | MOST (ČIA)
Připravovaná privatizace elektrárenské společnosti ČEZ a spuštění Temelína na plný výkon ovlivní rozhodující měrou další existenci hnědouhelných dolů a důlních společností v severozápadních Čechách. Současnou těžbu a zaměstnanost se zde podaří udržet pouze tehdy, pokud ČEZ v příštích letech bude odebírat 30 milionů tun uhlí ročně. ČIA to řekl severočeský poslanec a předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Josef Hojdar (ČSSD). Zachovat uvedený objem odebíraného uhlí přislíbil nedávno hornickým odborům po privatizaci ČEZ premiér Miloš Zeman.
 

Podle Hojdara je nezbytné, aby se na dodávkách energetického uhlí pro ČEZ v budoucnu rovnoměrně podílely všechny tři hnědouhelné společnosti, tedy aby dvě státní uhelné společnosti - Severočeské doly Chomutov a Sokolovská uhelná - nebyly zvýhodněny na úkor soukromé Mostecké uhelné společnosti. Případný další útlum hornictví by se měl podle Hojdara projevit plošně s dopadem na všechny tři společnosti.

Hornický odborový předák Cyril Zapletal počátkem tohoto týdně v Mostě řekl, že všechny tři uvedené hnědouhelné společnosti budou muset začít spolupracovat a musí u nich proběhnout další restrukturalizace. Podle Zapletala snížily Severočeské doly od roku 1992 počet zaměstnanců z deseti tisíc na zhruba polovinu a Sokolovská uhelná z dřívějších 12 tisíc na pět tisíc. Nejcitelnější byl úbytek horníků a důlních zaměstnanců u Mostecké uhelné, kde jich z 18 tisíc nyní pracuje zhruba třetina.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist