https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-plane-reci-svetove-banky-aneb-chudoba-v-evrope-a-stredni-asii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další plané řeči Světové banky? aneb Chudoba v Evropě a Střední Asii

19.9.2000 17:00 | PRAHA (EkoList)
Světová banka dnes zveřejnila zprávu "Aby transformace přinášela užitek všem: Chudoba a nerovnost v Evropě a Střední Asii", ve které informuje o nejnovějších zjištěních ohledně povahy a vývoje chudoby a nerovnosti ve výše zmíněném regionu. Zde totiž došlo k nárůstu chudoby ze dvou procent v roce 1988 na 21 procent v roce 1998. Klíčovým faktorem je podle SB rozsáhlý ekonomický propad, kterým byl průvodním jevem transformace. Přičemž státy bývalého Sovětského svazu zaznamenaly pokles téměř o polovinu, zatímco ekonomiky států střední a jihovýchodní Evropy a baltských států se propadly jen asi o 15 procent.
 

Studie, na které SB pracovala jeden rok, došla ke zjištění, že celkově se daří lépe starším osobám a důchodcům, než rodinám s větším počtem dětí. Zpravidla chudší jsou dle zprávy SB lidé na venkově, ale více chudých žije ve městech. Příčiny těchto sociálních nerovností vidí Světová banka především ve způsobu provádění reforem, a co se týká států bývalého Sovětského svazu, hraje tu velkou roli fenomén korupce.

Řešení vidí banka v budování silných institucí, silné sociální a bezpečnostní sítě, v boji s korupcí a monopoly, v zajištění hospodářského růstu. Vlády států tohoto regionu by se také podle SB neměly nechat ovládat zájmovými skupinami, což je častý jev právě v zemích na východ od nás.

Hlavní autorka zprávy a zároveň hlavní ekonomka sekce SB pro Evropu a střední Asii Ana Revenga ke zprávě řekla: "Být chudý v tomto regionu je jiné, než být chudý jinde. Lidé se tu za svou chudobu stydí, vyčítají si to, nechtějí o tom mluvit.

Přiznává-li však Světová banka, že chudoba se zhoršuje už od prvních let transformace, zůstává tedy otázkou, co od té doby Světová banka dělala a proč si tohoto problému všímá až teď. "K propadům ekonomiky a ke zchudnutí tehdy docházelo všude, pro nás to nebylo nijak překvapující" řekl dnes v Praze Johannes Linn, víceprezident Světové banky pro region Evropa a Střední Asie, snad na obranu brettonwoodské instituce.

Dnes by se také nemělo zapomínat, jak Světová banka i MMF postupovaly vůči zemím tohoto regionu v minulosti. Na Ukrajině nejdříve SB podnikla v polovině devadesátých let kontrolu jejího zemědělství a doporučila rozsáhlou liberalizaci tohoto trhu. MMF následně doporučil USA vývoz obilných přebytků za dumpingové ceny. V konkurenci zákonitě toto dotované obilí zvítězilo nad místními výrobci, kteří se tak vlastně stali předmětem zájmu oné dnešní studie SB.

V únoru loňského roku pak půjčila IFC - jedna ze součástí Skupiny Světové banky - 200 milionu dolarů konsorciu amerických firem Exxon, Union Oil, britské BP Amoco, ruského Lukoilu a Turkyie Petrollery z Turecka na rozšíření těžby ropy v oblasti Chiraq v Kaspickém moři a na stavbu ropovodů v Ázerbajdžánu a Gruzii. Jenže severní větev ropovodu vede od ázerbajdžánských hranic přes Čečensko a v době schvalování projektu rozhodně Rusko nemělo čečenskou část ropovodu pod kontrolou. Kromě toho se konsorcium zdráhalo a stále zdráhá např. zveřejnit v Ázerbajdžánu plány pro dokumentaci vlivu na životní prostředí, neboť v Kaspickém moři žije přes sto dvacet druhů ryb a potenciální ropná havárie by tu mohla mít dalekosáhlé následky. Ty samé společnosti lobbingem rovněž prosadily uvolnění limitů pro vypouštění odpadu do Kaspického moře.

A v jednom programu Světové banky se doslova píše: "Omezení chudoby bytostně souvisí s ochranou životního prostředí."


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist