https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-plzenska-zakladni-skola-dostane-zelenou-strechu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další plzeňská základní škola dostane zelenou střechu

19.11.2019 00:12 | PLZEŇ (ČTK)
Další z plzeňských základních škol by mohla dostat zelenou střechu. / Ilustrační foto
Další z plzeňských základních škol by mohla dostat zelenou střechu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | A. Jarošová / plzen.eu
Další z plzeňských základních škol by mohla dostat zelenou střechu. Městem zřizovaná 4. základní škola v Kralovické ulici na sídlišti Košutka potřebuje opravit dosluhující střešní pláště na budovách školy, stravování a tělocvičny. A mohla by tam vzniknout zelená střecha. Zastupitelé včera schválili podání žádosti o evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. První zelenou střešní školní zahradu má Tyršova základní škola a mateřská škola ve čtvrti Černice.
 

Na sídlištní 4. základní škole se bude rekonstruovat 5078 metrů čtverečních střechy. Odhadované náklady na rekonstrukci jsou včetně daně 37 milionů korun, z dotace by mohlo město dostat až 28,8 milionu. Pokud ji získá, zbytek nákladů uhradí z peněz uložených ve fondu pro spolufinancování dotovaných projektů. Zahrada by mohla vzniknout v roce 2021.

"První základní školu se zelenou střechou v Plzni, jež je zřizovaná městem, máme od října v Černicích. Tyršova základní škola a mateřská škola zasadila více než 1200 rostlin na své zelené střeše. Jejím účelem je ochlazování a zlepšení klimatu v okolí školy. Stejně tak díky zelené střeše dojde ke zlepšení mikroklimatu střešního pláště budovy," řekl zastupitelům primátor Martin Baxa (ODS).

Kromě zlepšení mikroklimatu se díky zelené střeše zvýší tepelný odpor střešní konstrukce, zvýší se její životnost a vlhkost okolního vzduchu. Zelená střecha také zadrží část dešťových vod a zpomalí jejich odtok do kanalizace. Zeleň na střeše pomůže zlepšit čistotu ovzduší, protože bude zachytávat prach, na sídlišti se také díky ní zvětší plocha pro hmyz a rostliny, doplnil Martin Klír z Útvaru koordinace evropských projektů.

Zelené střechy bude možné založit z větší části jako intenzivní, tedy takové, které mohou mít větší tloušťku vegetační vrstvy a mohou na ně vstupovat lidé. Základ budou tvořit suchu odolné rozchodníky a netřesky s příměsí trvalek a travin. Nad vstupem do školy a na části přístupné pro vzdělávací účely bude více druhů zeleně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist