https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-rocnik-ankety-alej-roku-je-vyhlasen.lide-mohou-nyni-nominovat-sve-oblibene-stromoradi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další ročník ankety Alej roku je vyhlášen. Lidé mohou nyní nominovat své oblíbené stromořadí

6.6.2024 00:45 | KRÁLÍKY (ČTK)
Anketu o nejoblíbenější alej roku 2023 vyhrálo lipové stromořadí vedoucí ke klášteru na Hoře Matky Boží u Králík na Orlickoústecku. Alej byla vysázena v roce 1705 a její součástí je osm barokních kaplí.
Anketu o nejoblíbenější alej roku 2023 vyhrálo lipové stromořadí vedoucí ke klášteru na Hoře Matky Boží u Králík na Orlickoústecku. Alej byla vysázena v roce 1705 a její součástí je osm barokních kaplí.
Foto | Josef Tymonek / Arnika
Ekologická organizace Arnika vyhlásila 14. ročník ankety Alej roku. Na www.alejroku.cz mohou lidé nyní nominovat své oblíbené stromořadí. Potřebné jsou jedna až tři fotografie aleje, souřadnice GPS a krátký popis či delší příběh, který se k ní váže, uvedl mluvčí Arniky Luboš Pavlovič. Nominující mohou vyhrát ceny a jedna z alejí získá ošetření.
 
Cílem ankety je povzbudit u veřejnosti zájem o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nejstarší zachovaná stromořadí vznikala nejčastěji v době baroka, vedou k významným šlechtickým sídlům a církevním objektům. Jsou součástí komponované krajiny a cenným historickým a kulturním dědictvím. Stromy u silnic také pohlcují prach z automobilového provozu, v létě ochlazují okolní prostředí a stíní vozovku.

Anketu o nejoblíbenější alej roku 2023 vyhrálo lipové stromořadí vedoucí ke klášteru na Hoře Matky Boží u Králík na Orlickoústecku. Z 83 nominovaných alejí získalo nejvíce hlasů, celkem 1157. Vítězná alej s 399 stromy vede ke klášteru a poutnímu areálu na Hoře Matky Boží. Vysázena byla v roce 1705 a její součástí je osm barokních kaplí. Podle pořadatelů soutěžila už v předchozím ročníku, kdy skončila se ziskem 13 hlasů na 64. místě. Nyní jich získala o 1144 více. Vítězem v roce 2022 byla lipová alej na Uhlířském vrchu v Bruntále.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist